Nieuw vanaf 2020

Trekking in Nepal


trekking in nepalOp deze pagina willen we meer algemene info geven over de verschillende soorten van trekkings in Nepal.  Wat is een trekking?  Welke trekking in Nepal is er voor mij geschikt? Hoe moet ik mij voorbereiden?  Wat is het verschil tussen een trekking in lodges (de zogenaamde teahouses in Nepal) en een tententrekking?  Welke gebieden zijn geschikt voor een trekking? In  welk seizoen kan ik een trekking in Nepal doen?

Wat is een trekking in de Himalaya?
Nepal staat bekend voor zijn trekkings in de Himalaya. Himalaya is Sanskriet en wil zeggen ‘plaats van sneeuw’. Uiteraard kan je in Nepal gewoon een rondreis doen (zoals bijvoorbeeld groepsreis of individuele reis in Myanmar of Thailand), zonder een trekking te doen. Als u op zoek bent naar een algemene kennismaking met het land en niet zeker bent van uw fysieke conditie raden wij aan te kijken naar onze Natuur en cultuur Groepsreis. Onze groepsreis is geschikt voor alle leeftijden. Bent u specifiek op zoek naar een wandelvakantie in de Himalaya, dan moet u kijken onder onze trekkings.: Annapurna Regio, Everest Regio, Langtang Regio, Mustang. Een trekking in Nepal is dus eigenlijk een wandelvakantie in de Himalaya, net zoals een wandelvakantie in de Alpen, maar dan wel hoger. Dit is geen alpinisme! Dus voor alle duidelijkheid: een trekking is geen beklimming van bergen.

Welke trekking in Nepal is voor mij geschikt?
Alvorens mensen een trekking bij ons boeken check ik altijd even of dit bij hun past. Bij elke trekking staat in de rechter kolom een indicatie van de moeilijkheidsgraad weergegeven. Opnieuw is dit een subjectief gegeven: wat voor de éne zwaar is, is voor de andere te licht. Het is belangrijk om toch sportief te zijn als u een trekking wenst te doen: lopen, wandelen, fietsen,… Op die manier heeft u toch een zekere fysieke conditie. Er bestaan ook korte trekkings (Poon Hill, Ghale Gaon, Langtang,…) die u kan combineren met een andere reis in Nepal. U zou dus eerst de groepsreis kunnen doen en dan aansuitend een korte trekking op het einde.

trekking nepal

Trekking in een open of gesloten gebied?
In Nepal heb je in de Himalaya verschillende soorten gebieden met verschillende types van permits. Dit maakt het heel erg complex omdat je bij sommige trekkings door verschillende gebieden trekt, die elk een verschillende permit eisen. Bijvoorbeeld de Manaslu trekking heeft 3 soorten permits nodig: MCAP (Manaslu Conservation Area Permit), ACAP (Annapurna Conservation Area Permit) en een speciale permit voor restricted area. In de Himalaya heb je dus verschillende restricted areas (gesloten gebieden) waar je er als buitenlander niet zomaar inkomt. Je moet een speciale permit hebben die je enkel via een Nepalees reisbureau te pakken kan krijgen. De kost hiervan ligt ook hoog en de aanvraag van zo’n permit is bureaucratische nachtmerrie waarbij een heel dossier moet worden ingediend. Gesloten gebieden zijn: Mustang, Manaslu, Tsum, Upper Dolpo, Humla, Nar-Phu,… Open gebieden zijn: Annapurna, Everest, Langtang,… Het verschil merk je door de hoeveelheid bezoekers. Open gebieden trekken veel meer volk aan, omdat ze vaak goedkoper zijn dan de gesloten gebieden. Daarom kan het in het hoogseizoen in de Annapurna en Everest regio wel heel druk worden. Als u dus geen zin heeft om de grote massa tegen te komen, raden wij aan om een trekking te boeken in een gesloten gebied. Het nadeel van een permit in een gesloten gebied is dat je met minstens twee personen moet zijn voor zo’n permit. De meeste van de gesloten gebieden hebben wij geplaatst onder de categorie virgin trekkings omdat die nog heel maagdelijk zijn in vergelijking met de met andere regio’s.

Gokyo EverestIk heb een slechte fysieke conditie, maar ik wil wel hoog de Himalaya in. Hoe doe ik dat?
In principe zijn er maar twee plaatsen waar je tot diep de Himalaya inkomt met een auto: Mustang en een gedeelte van het Annapurna Circuit. Mustang trekking is een pareltje van een trekking omdat je hier een volwaardige twaalfdaagse trekking hebt aan de achterkant van de Annapurna. Ben je niet zeker van je fysieke conditie, dan kan je ter plaatse ook beslissen om een jeep te nemen. Die rijden tussen de dorpjes en vervoeren de lokale bevolking. Of wil je helemaal niet wandelen, dan raden wij ook om Mustang te bezoeken met een jeep.        Wij kunnen een privé jeep regelen die je dan rondrijdt op het Tibetaanse Plateau. Hetzelfde is ook gedeeltelijk mogelijk voor het Annapurna circuit.

Trekking als groepsreis of individueel?
De meeste mensen die een trekking bij ons doen, doen dit individueel. Bij ons blijft de prijs hetzelfde voor individuele als groepsreis trekking. Bij een groepsreis trekking ben je wel afhankelijk van een groep, wat soms parten speelt, want niet iedereen heeft dezelfde fysieke conditie. Sommigen wandelen heel snel, terwijl anderen het wat langer willent rekken op sommige plaatsen. Het voordeel van een individuele trekking is, dat je in overleg met de gids de planning nog wat kan aanpassen. Bij een groepsreis zit je met een strakker reisschema.

nepalTrekking in lodges of tenten?
Een volgende vraag die je jezelf moet stellen als je een trekking in Nepal wenst te doen, is welk soort van accommodatie je wenst. Bij de meest populaire trekkings (Annapurna, Everest, Langtang) heb je veel lodges. Vooral in de Everest en Annapurna regio heb je meer comfort (wifi, appeltaart, koffie,…), terwijl je bij andere trekkings in Nepal vaak terugvalt op rudimentaire accommodatie (Kanchenjunga, Manaslu,…) Hoedanook kan je bij een trekking in lodges (of teahouses zoals die in Nepal worden genoemd) overal een warme douche nemen en heb je je eigen kamertje. Op sommige plaatsen in de Himalaya heb je dan weer helemaal geen faciliteiten voor wandelaars. Dan gaat u in tenten slapen en sturen we een heel team (gids, assistent-gids, kok, muilezels,…) die dan een tententrekking zullen begeleiden in de Himalaya. Tenten worden opgezet. Er is een douche tent, toilettent, eettent,… U hoeft zelf niet te doen of te dragen. Wij voorzien alles. Tententrekkings zijn altijd duurder dan trekking in lodges omdat wij alle materiaal en eten moeten meebrengen. Maar ze zijn ook de meest authentieke manier om de Himalaya te verkennen: bijvoorbeeld Lower Dolpo.

Moet ik mijn bagage dragen? Wat neem ik mee?
Bij een trekking sturen wij altijd een berggids mee en een drager. Bent u alleen, dan draagt de gids ook uw bagage. Wij voorzien 10kg per persoon voor een trekking. U kan gerust met een harde koffer naar Nepal reizen. In Kathmandu geven wij u een waterdichte draagtas (Northface) waarin u dan uw spullen voor de trekking doet. Die wordt gedragen door een drager. Dus een normaal team voor een trekking bestaat uit: één berggids en één drager. Voor grotere groepen voorzien wij muilezels. Zelf draagt u uwe kleien dagrugzakje met daarin een waterfles, jas, fototoestel,…
U hoeft zelf niet te gaan sleuren met loodzware tassen. Onze gidsen en dragers zijn allemaal verzekerd. Voor elke trekking geven wij persoonlijk advies wat u allemaal moet meenemen. In Nepal kan je ook van alles kopen in de trekkerswinkeltjes in Kathmandu. Vaak namaak, maar veel goedkoper.

Kan ik mij voorbereiden op een trekking in Nepal? Ga ik hoogteziekte krijgen?
Uiteraard kan u gaan wandelen of joggen ter voorbereiding. Dit raden wij ook aan. Hoogteziekte ontstaat doordat je bloed te dik wordt en je te weinig zuurstof krijgt. Bij al onze trekkings hebben acclimatisatiedagen daar waar nodig is. De gidsen zijn ook opgeleid om hoogteziekte te herkennen. In principe kan je hoogteziekte makkelijk tegengaan door een preventief medicijn te nemen wat het bloed verdunt: Diamox. Te verkrijgen op doktervoorschrift ofwel gewoon te koop in de supermarkt in Nepal. Wij raden dit aan.

Welk materiaal moet ik voorzien?
Goede ingelopen wandelschoenen tot boven de enkel zijn een must.  Die koop je best niet in Nepal.   Wij mailen u ook een pdf met daarin alle praktische info voor de reis en de trekking.

Wanneer kan ik een trekking in Nepal doen?
Bij elke trekking staat in de recht kolom een ideale periode. Vaak is dat het voorjaar en najaar. Het voorjaar is wel dor, maar je zal prachtige
rodondendrons zien bloeien. Het najaar is veel groener. In beide seizoenen is er dan weinig of geen regen. In de zomer heb je het regenseizoen in Nepal (moesson). Dit is een heel andere soort van regen dan in Europa. Vaak korte en hevige regen rond 15u tot 17u. En dan ’s nachts regen en onweer. Dit is heel normaal en cruciaal om rijst te planten.  Voor een trekking is het dan minder aangewezen omdat je minder bergen gaat zien door het wolkendek.   Er zijn wel twee plaatsen in de Himalaya waar weinig of geen regen valt tijdens de zomer: Upper Dolpo en Mustang.

Bent u heel avontuurlijk en sportief, én wenst u als ook een kleine berg te beklimmen aansluitend op een trekking?                                  Wij doen ook trekkings waarbij we tijdens de trekking een kleine berg beklimmen (tot 6500m).  In principe heb je voor de meeste van die bergen geen alpinisme ervaring nodig. Ze behoren tot de categorie PD (peu difficile). Wij voorzien een korte opleiding als u die nog niet heeft gehad.
Meer info over peak climbing vind je hier.

Beste Reistijd Nepal
De beste reistijd in Nepal hangt af van het gebied waarin je reist. Tijdens de maanden juli en augustus heb je in de meeste Aziatische landen het regenseizoen of de moesson. Ook in Nepal is dit zo. Het wil niet zeggen dat het continu regent of grijs en kil weer is. Het weer is in Nepal heel voorspelbaar. Je hebt tijdens de maanden juli en augustus warm en drukkend weer, met vaak in de late middag een flinke bui. Ook ’s nachts kan het dan veel regenen. Of de zomermaanden de beste reistijd voor Nepal is, is heel subjectief. We hebben de voorbije jaren veel mensen gehad die met ons in de zomer reisden. Alles staat dan in bloei en je hebt veel vlinders en prachtige bloemen. Het nadeel is dat je dan moeilijk een perfect zicht op de bergen hebt omdat er veel wolken zijn. Vanaf oktober tot april heb je het droogseizoen met nauwelijks regen. Alles wordt dan dor vanaf december tot maart, waardoor het minder kleurrijk wordt.

Nepal is een complex land en voor bepaalde gebieden is de beste reistijd verschillend. Bijvoorbeeld in het zuiden heb je een vlakte in Nepal.
Daar heb je twee bekende nationale parken met wilde dieren: Bardia en Chitwan. De beste reistijd om die parken te bezoeken is februari en maart omdat het dan heel droog is en al het hoge gras is verdwenen. Op die manier kan je heel ver kijken en makkelijker dieren spotten.
Nepal heeft ook een stuk woestijn gelegen op het Tibetaanse Plateau achter de Himalaya: Mustang en Dolpo. De beste reistijd daar is ook weer verschillend. Terwijl het op andere plaatsen van Nepal erg vochtig kan zijn in de zomermaanden, heb je daar nauwelijks regen (woestijn). Dus deze gebieden komt wel in aanmerking voor een trekking tijdens de zomermaandenDe beste reistijd voor een rafting in Nepal is dan weer de zomermaanden tot november. Dan heb je meer water en meer actie op de rivieren. In het voorjaar kan de waterstand laag zijn, waardoor je minder avontuurlijke rafting zal hebben.

De beste reistijd om de Himalaya in Nepal te zien is van half september tot begin mei. Maar ook in de zomer hebben we wel eens een perfect zicht op de Himalaya na een fikse regenbui. Vooral ’s morgens.  Nu begrijp je ook dat een éénduidig antwoord op de vraag ‘Wat is de beste reistijd voor Nepal?’ niet evident is.

Welke verzekering moet ik nemen?                                                                                                                                                                             Het is belangrijk dat je goed verzekerd bent als je de bergen intrekt. Een ongeluk is altijd mogelijk en medische voorzieningen in de bergen zijn bijna nihil. Daarom is het belangrijk dat je een verzekering hebt die helicopter reddingsoperaties in de bergen dekt. In geval van nood kunnen wij altijd een helicopter sturen die je dan snel naar een ziekenhuis repatriëert. Dit is allemaal goed geregeld in Nepal. De kosten van
zo’n rescue kunnen flink oplopen. Ga dus goed na bij jouw verzekeringsmakelaar of jouw verzekering voldoende is.
Anderzijds raden wij ook de volgende verzekeringen aan die u makkelijk online kan afsluiten:
– voor België http://www.klimenbergsportfederatie.be/
– voor Nederland https://nkbv.nl/

FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail

FacebooktwitteryoutubeinstagramFacebooktwitteryoutubeinstagram