Beste Reistijd Nepal? - Je kan wel in de zomer naar Nepal reizen!
logo

Proin gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollic itudin, lorem quis bibendum auctornisi elit consequat ipsum, nec nibh id elit. Lorem ipsum dolor.

Top
beste reistijd Nepal

Beste Reistijd Nepal?

Wat is de beste reistijd voor Nepal? Alles hangt af van welke regio en welke activiteiten.  Een overzicht.

Veel mensen zitten vast aan de zomervakantie (onderwijs, kinderen, bouwverlof,…) waardoor ze enkel in de maanden juli en augustus  kunnen reizen.  Kan je dan reizen of regent het 24 uren per dag?   Hoe zit het met het regenseizoen in Nepal?

Zomer in Nepal.

Vanaf eind mei en juni krijg je meer wolken in Nepal waardoor het vochtiger wordt. De moesson of het regenseizoen kondigt zich aan. In juli en augustus is het dan volop regenseizoen. Meestal stopt de moesson midden september. Uiteraard kan dit soms uitlopen. Maar dit is de standaard regel. Soms begint de moesson later, soms vroeger. Tijdens de moesson is het minder aangeraden om trekkings te doen. De reden? Het regent dagelijks en je zal een beperkt zicht hebben op de Himalaya door de vele wolken. Nu regent het niet continu tijdens de moesson. Vaak heb je buien rond 15u-16u en ook ’s nachts zullen er heving onweders zijn. De ondergrond wordt zwaar van de vele regen en je krijgt soms aardverschuivingen in de bergen waardoor wegen wegspoelen. Dit is heel normaal in Nepal.

De zomermaanden hebben ook zijn voordelen. Alles staat groen en je hebt veel bloemen en vlinders. In juli wordt de rijst ook geplant omdat de rijstterrassen dan vol water staan. Dit geeft fraaie beelden. Er is ook veel meer water in de rivieren waardoor rafting (bijvoorbeeld op de Trisuli rivier) een stuk leuker wordt. Korte trekkings van een dag of 3 zijn nog te doen in de zomer. Echt lange trekkings zijn minder aangeraden in de zomer.

Er zijn wel twee gebieden waar het in de zomer tijdens het regenseizoen nauwelijks of niet regent: Upper Dolpo en Upper Mustang. Twee weinig gekende gebieden in Nepal waar de moessonregens niet geraken. Ze liggen aan de achterkant van de Himalaya op het Tibetaanse Plateau. De wolken blijven vaak hangen aan de hoge bergen.  In Upper Mustang hebben we ook een unieke Jeep reis voor de minder sportieve mensen die toch hoog de Himalaya in willen.

beste reistijd NepalMustang en Dolpo zijn woestijnachtige gebieden met canyons met een Tibetaans boeddhistische cultuur. Een perfect alternatief voor een Tibet reis. Beide gebieden zijn afgesloten voor de grote massa omdat je een dure permit moet kopen van $500 per persoon voor 10 dagen in het gebied. De meeste reizigers gaan er een trekking doen. In Mustang logeer je bij de mensen thuis. In Dolpo gebeurt dit nog in tenten omdat er geen faciliteiten zijn. Ben je geen goed wandelaar, dan kan je in Mustang ook met een jeep naar de dorpjes rijden en korte uitstappen maken. Je gaat in de zomer welk vaak wolken hebben in die gebieden, maar weinig of geen regen. Dus een perfecte reis of trekking om tijdens de moesson te doen.

In het zuiden van Nepal heb je geen bergen of heuvels. Alles is er vlak. Deze regio noemt met de Terai en heeft meer Indische invloeden. In het zuiden van Nepal heb je enkele bekende nationale parken: Chitwan en Bardia. Je kan er wilde dieren spotten (krokodillen, tijgers, neushoorns, herten, olifanten,…). In de zomer kan je niet met een jeep het park in omdat de ondergrond te drassig is. De enige manier is te voet of op de rug van een olifant.

 

Voorjaar en najaar in Nepal.

Vanaf midden september tot eind november heb je het hoogseizoen en wordt ook beschouwd als de beste reistijd voor Nepal. Alles staat nog groen en zeker vanaf oktober ga je nauwelijks regen hebben. Je hebt een blauwe lucht met goed zicht op de Himalaya. Vanaf midden november wordt het erg droog in Nepal. Het stopt er met regenen tot maart. Alles wordt dor. De bomen verliezen hun bladeren in de winter.

Maart en april zijn opnieuw een belangrijk reisseizoen voor Nepal. De temperaturen zijn er aangenaam en je krijgt een mooie lucht met goed zicht op de bergen. Ideaal dus om trekking te doen of voor alpinisme. Het landschap is wel dor, maar hier en daar begint het wat groen te worden. Je kan grote rodondendron bomen zien met bloemen tijdens de wandelingen in de maand maart.

 

Winter in Nepal.

De winter trekt minder bezoekers aan omdat het te koud is om trekking te doen op grote hoogte. Ook in Kathmandu en andere plaatsen is het minder aangenaam. Overdag heb je altijd zon en stralingswarmte (15-20°C), maar zodra de zon verdwijnt wordt het kil. Zeker als je weet dat er bijna nergens verwarming bestaat in de huizen.

Februari en maart zijn wel een uitstekend seizoen om dieren te spotten in de jungles in het zuiden van het land. Alles is dor, waardoor je heel ver kan kijken en meer dieren zal zien. Ook kan je makkelijk met een jeep tot diep in de parken rijden. Vanaf mei staat het gras hoog (tot 4 meter) en kan je naast een neushoorn staan, zonder hem te zien…

Ik blogde dit ook op volgende website: www.bestereistijd.be

You don't have permission to register