Beste Reistijd Nepal: praktische info voor Nepal reizen
logo

Proin gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollic itudin, lorem quis bibendum auctornisi elit consequat ipsum, nec nibh id elit. Lorem ipsum dolor.

Top
a

Reistips Nepal

Nepal: Praktische Info en Reistips

Wanneer is de beste reistijd voor Nepal?
 • De beste reistijd voor Nepal is het voorjaar of najaar.  Vanaf midden september stopt het regenseizoen. Alles is dan nog weelderig groen, dus perfect om veel bloemen en vlinders te zien.   Zeker naar het einde van september toe heb je nog nauwelijks regen.   Vanaf oktober tot april heb je vaak een blauwe hemel, met een indrukwekkend zicht op de Himalaya. Het voorjaar en het najaar zijn ook de ideale periode om een trekking te doen in Nepal.  Vanaf eind november wordt het ‘s avonds wel kouder, zeker op de hogere stukken. Het regent nauwelijks, maar zodra de stralingswarmte van de zon is verdwenen kan het kil worden. De meeste van onze groepsreizen vinden plaats in oktober en november.
 • December tot februari kunnen koud zijn, zeker als je weet dat er nauwelijks verwarming bestaat in Nepal. Overdag heb je wel bijna altijd zon en is het 15 tot 20°C.  s’ Avonds en ‘s nachts kan het flink afkoelen.  Uiteraard heeft alles ook te maken met de hoogte waarop je je bevindt. Het zuiden van Nepal is 0 meter terwijl ze wat verder 8000 meter Himalaya hebben.
 • Het voorjaar (maart, april tot midden mei) is ook een goede periode om te reizen of een trekking te doen in Nepal.  Dit is het einde van het droog seizoen. In maart en april kan je wel eens een bui hebben, maar die zijn beperkt. Ook het voorjaar is perfect om een trekking te doen. Vaak zie je de rodondendrons in bloei wat prachtige foto’s oplevert. In Kathmandu is het dan 20 – 25°C over dag.  Pokhara is altijd iets warmer dan Kathmandu omdat het lager ligt.  In het zuiden (Terai) van Nepal, kunnen de temperaturen overdag oplopen tot 25°C of mee.  Februari tot begin april is de beste reistijd om het zuiden van Nepal te bezoeken. Wil je de jungle van Chitwan of Bardia intrekken met een jeep, dan doe je dit het best in het voorjaar. Alles is dan dor, waardoor het hoge gras in de vlaktes laag staat en je ver kan zien om wilde dieren te spotten.  Je hebt in het voorjaar wel minder kleur in het landschap.
 • Vanaf eind juni tot midden september heb je de moesson in Nepal.  Het is er warm en bewolkt.   Het regenseizoen houdt in dat het bijna dagelijks regent.   De regenbuien zijn hevig en beginnen vaak rond 15u.30 en dan vooral ook ‘s nachts kunnen er hevige onweders zijn.  De kans om een perfect blauwe hemel te hebben met de besneeuwde Himalaya is zeldzaam.   Anderzijds heb je heel veel kleuren en prachtige bloemen.  In de zomer wordt ook de rijst geplant in de rijstvelden die dan vol met water staan. Ook dit levert fraaie beelden op.  Een lange trekking is minder aangeraden in de zomer, behalve in twee gebieden: Mustang en Dolpo. Hier komen geen moessonregens. Je reist er op het Tibetaanse Plateau achter de Himalaya.
 • De beste reisperiode voor Peak Climbing in Nepal is het voorjaar en najaar. In de zomer raden we dit sterk af.  Wij organiseren ook peak climbing tot 6500m. Voor sommige bergen heb je geen ervaring nodig en kan je gewoon als extra doen bij een bestaande trekking.  In de winter kan er erg veel sneeuw liggen op de peak.  Het weer kan een bepalende factor spelen in het al dan niet slagen van het beklimmen van een peak. Een overzicht van onze peak climbing.

Dus een éénvoudig antwoord voor de beste reistijd in Nepal bestaat er niet. Ben je niet 100% zeker, contacteer ons gerust. Wij geven advies.

Hoe koop ik een visum voor Nepal?

Belangrijk is dat je een internationaal paspoort hebt dat bij aankomst in Nepal nog minstens 6 maanden geldig is.   Er zijn twee manieren om een visum aan te vragen.

 1. Je reist met jouw internationaal paspoort naar Nepal en je koopt een visum in de luchthaven bij aankomst.   Als je het luchthavengebouw binnenkomt zal je enkele computers zien staan. Je vult daar al jouw gegevens op in en print een ticket. (Je kan op voorhand thuis ook deze info online al invullen, zodat je niet hoeft aan te schuiven voor de computers.   De link van de immigratie in Nepal vind je hier.)  Daarna schuif je aan voor het betalen van het visum.   Zij geven je een betalingsbewijs. Vervolgens schuif je aan bij de immigratie (visa on arrival). Zij kleven het visum in jouw paspoort. Vervolgens kan je je bagage oppikken.
 2. In het hoogseizoen kan het druk worden met lange wachtrijen (1 uur) alvorens je buiten bent.   Daarom is het soms handiger om het visum op voorhand aan te vragen in de Nepalese ambassade in Brussel. Vaak kunnen ze het visum binnen het uur afleveren zodat je gewoon kan wachten. Zo niet, moet je het enkele dagen late komen afhalen.  Je zal wel een pasfoto nodig hebben.  In Nederland kan je naar het consulaat  in Amsterdam gaan.  Je kan drie types van toeristenvisum kiezen: 15 dagen (US$ 30), 30 dagen (US$ 50) of 90 dagen (US$ 90). Het visum begint te lopen vanaf het wordt afgestempeld bij aankomst in Nepal.
Is Nepal enkel geschikt voor avontuurlijke en sportieve reizigers?

Neen!  Alles hangt er van af welk soort reis je bij ons boekt. Daarom vinden we het belangrijk om goed aan te voelen welk type persoon je bent en hoe actief je wenst te gaan. Doe je bijvoorbeeld een jeepreis of de groepsreis, dan ga je geen zware reis doen. Je gaat wel veel zien. Maar wil je veel wandelen, dan ga je wel een goede fysieke conditie moeten hebben.  Als je peak climbing gaat goed, spreekt het voor zich dat je goed getraind moet zijn.

Het publiek dat met ons naar Nepal reis is heel divers.  In de zomer hebben we vaak families met kinderen.  Soms doen ze de natuur en cultuur groepsreis, maar vaak ook verkiezen families met kinderen een individuele reis, op maat gemaakt.  Soms hebben we verschillende families die samen één grote groep vormen.

De mensen die de natuur en cultuur groepsreis doen zijn vaak de actieve 50 of 60-plusser.  Deze reis is actief, maar dit is zeker geen trekking.  Wil je meer controle over het tempo van de reis, dan boek je beter een individuele rondreis.  De oudste die ooit met ons reisde was 83. De jongste 4.

Nepal heeft wel de reputatie een bestemming voor rugzaktoeristen te zijn. Dit klopt, want Nepal was vroeger een hippiebestemming. Nog steeds zal je veel jonge mensen zien met een heel erg beperkt budget die vaak maanden in Azië primitief rondreizen.   De reizen die wij aanbieden houden rekening met het nodige comfort daar waar dit mogelijk is. Het spreekt uiteraard voor zich dat je tijdens een trekking hoog in de bergen geen luxe zal vinden. Dit bestaat niet in Nepal.   Tijdens onze gewone rondreizen en groepsreis wordt hier wel rekening mee gehouden. Nepal heeft de laatste jaren ook meer en meer luxueuze boutique hotels en lodges, waardoor ze een ander publiek zijn gaan aantrekken. Bekijk bijvoorbeeld onze luxe reis Nepal.

Welke trekking moet ik kiezen?

Een trekking in Nepal is gelijkaardig met een wandeltocht in de Alpen, maar dan vaak een heel stuk hoger. De gemiddelde trekking in Nepal gaat boven de 5000m. Reis met mij is een vergunde trekkingsorganisatie en lid van TAAN.  Bij een trekking in Nepal wandel je gemiddeld een vijftal uren netto per dag. Soms meer, soms minder.  Alles hangt af van de route en de hoogte. Elke trekking gebeurt onder leiding van een ervaren berggids. Er gaat ook een drager mee die jouw bagage draagt. Per persoon mag je tot 10 kg meenemen.  De rest van de bagage blijft in het hotel.  Wij voorzien ook een waterdichte draagtas.

Er zijn twee types van trekkings in Nepal: een teahouse (lodge) trekking of een tententrekking. Bij een teahouse trekking slaap je in éénvoudige lodges. Soms is er wifi. Er is een klein restaurantje waar je à la carte kan eten.  Je kan er een douch nemen met warm water.   Een tweede type trekking is met tenten. Hierbij gaat er een heel team mee die alles draagt. Soms met muilezels, soms dragers. Er gaat een gids, kok, assistent-kok, helper,… meer.   Je gaat naar gebieden in de Himalaya waar geen faciliteiten zijn om te logeren. Dit maakt het natuurlijk een heel stuk duurder.  Maar in ruil daarvoor kom je dan geen of nauwelijks andere trekkers tegen.  Je hoeft zelf ook geen tenten op te zetten of beginnen te koken.   Alles wordt door het team geregeld. Een bekende tententrekking is bijvoorbeeld Lower Dolpo trekking.

Zoek je een korte trekking in Nepal en wil je nog andere dingen zien en doen, dan moet je volgende rondreizen bekijken: Ghale Gaon Reis en Mardi Himal Rondreis. In beide zit een korte trekking, maar je gaat ook nog een brok cultuur krijgen en je bezoekt de jungle van Chitwan.  Meer variatie dus dan enkel wandelen.

Kan ik met mijn kaart betalen in Nepal?

Enkel in grote restaurants, hotels en winkels kan je met een kredietkaart betalen.  Dit is dus geen standaard praktijk. Vaak komt er 3% bij.   Je kan beter euro’s wisselen in Nepalese rupees.  1 euro is ongeveer 120 rupees.  Doe dit niet in de luchthaven bij aankomst! Je krijgt er een slechte wisselkoers. De gids neemt je mee naar een wisselkantoor nabij het hotel waar je een betere wisselkoers krijgt.  Je kan ook geld uit de geldautomaat halen met je Maestro kaart. Zorg er wel voor dat die is gedeblokkeerd voor Nepal. Je moet dit op voorhand aanvragen aan jouw bank.  Dollars heb je niet nodig. De euro wordt overal aanvaard. Er zijn wisselkantoren in Kathmandu, Pokhara en Chitwan. In de bergen kan je geen geld wisselen.

Welke verzekering heb ik nodig voor een reis naar Nepal?

Welke verzekering je nodig hebt voor een reis naar Nepal hangt af van welk type reis je boekt.  Hieronder een overzicht.

 • Je kan bij ons ook een annulatieverzekering voor de reis afsluiten. Die kost 30 euro per persoon. Deze annulatieverzekering dekt ook annulatie als gevolg van een pandemie (zoals bijvoorbeeld Covid-19).  Een annulatieverzekering voor de groepsreis Nepal is niet inbegrepen in de prijs. Indien u een annulatieverzekering wenst af te sluiten, betaalt u € 30 voor de verzekeringspremie.
  Bij annulering worden volgende kosten aangerekend:
  – bij annulering voor 90 dagen voor vertrek: € 50 administratiekosten plus verzekeringspremie
  – bij annulering tussen 90 en 61 dagen voor vertrek: 10% van de reissom plus verzekeringspremie
  – bij annulering tussen 60 en 32 dagen voor vertrek: 20% van de reissom plus verzekeringspremie
  -bij annulering binnen de 31 dagen voor vertrek en no–show: 30% van de reissom plus verzekeringspremie
 • Voor een gewone reis waarbij je geen trekking doet, volstaat de gewone buitenlandse bijstandsverzekering die standaard bij elke verzekering zit. Check bij jouw verzekering wat allemaal is inbegrepen.
 • Doe je een trekking of peak climbing, dan moet je een extra verzekering nemen die meer dekt dan een standaardverzekering.  Helikopter reddinsoperaties in de bergen boven  5000m.  Lees aandachtig de kleine lettertjes van het contract, want vaak zit er een limiet tot welke hoogte je verzekerd bent.  Nepal is goed georganiseerd als het op reddingsoperaties in de Himalaya aankomt, maar die zijn niet goedkoop. Gemiddeld kost die 7000 euro en soms meer.  Een goede verzekering is daarom cruciaal. Voor België raden wij aan de verzekering van de Belgische Klim en Bergsportfederatie. Voor Nederland: de Nederlandse Klim en Bergsportvereniging.
Wat gebeurt er als ik ziek word in Nepal?

Tijdens de groepsreis of de meeste rondreizen zijn er dokters en ziekenhuizen in de buurt.  We reizen met een privé-voertuig dat in de buurt blijft en kunnen in geval van nood altijd snel medische hulp zoeken.   In de regio Kathmandu-Pokhara-Chitwan zijn er makkelijk dokters, apotheken en ziekenhuizen te vinden.   Medicijnen kan je makkelijk kopen, zonder doktersvoorschrift.

Als je de Himalaya intrekt wordt het moeilijk om medicijnen of een dokter te vinden.   Er zijn hier en daar wel medische posten die in de Himalaya, maar daar kan je enkel standaard verzorging krijgen.   Daarom is het aangeraden om een klein EHBO-doosje mee te nemen als je trekking doet. Als je ziek zou worden, is het vaak klassieke reizigersdiarree. Westerlingen hebben nu éénmaal weinig resistentie.   Probiotica kan je ook in Nepal kopen.   Ons advies: wacht niet te lang om een anti-bioticum (azythromycin) te nemen tegen reizigersdiarree.  Je komt immers op reis en wil genieten van de reis.

In geval van ernstige ziekte kan je in Nepal ook terecht in enkele (dure) privé ziekenhuizen. Zorg dat je een goede verzekering hebt, want die rekenen door voor Westerlingen.  Ook tandartsen zijn makkelijk te consulteren, goed opgeleid en goedkoop.

Hoe bereid ik me voor op een trekking in Nepal?

Als je een trekking gaat doen in Nepal, moet je een graag wandelen en ook een goede conditie hebben.  Zes uren wandelen mag dus geen probleem zijn.  Ga dus regelmatig wandelen en eventueel joggen.   Versterk je beenspieren want die ga je nodig hebben. Indien mogelijk ga wandelen in de Ardennen. Leer bergop wandelen.  In de Himalaya moet je soms een hoogteverschil van 1000 m op één dag overbruggen.  Op de hoogte kan je je niet voorbereiden.   Lees meer over hoogteziekte.  Tijdens onze trekkings worden ook ook geacclimatiseerd.  Dat wil zeggen dat je op sommige plaatsen boven de 3000 meter soms meer dan één keer overnacht.  Op die manier went jouw lichaam aan de hoogte.   Je kan preventief ook medicatie nemen om hoogteziekte tegen te gaan: Diamox.   Te verkrijgen op doktersvoorschrift, maar in Nepal kan je de pillen zo kopen. Ook een heel stuk goedkoper.

Sinds enkele jaren is er in Nepal een grote fraude aan de gang.  Men biedt goedkope trekkings aan die men dan in grote getale verkoopt. Er wordt wel een voedselvergiftiging in uitgelokt en de verzekering wordt opgelicht. Lees er alles over in onze blog.

Kan ik mijn SIM kaart gebruiken?

De ervaring leert ons dat een SIM kaart uit België of Nederland niet altijd onmiddellijk werkt in Nepal. Als je telefonisch bereikbaar wil zijn en ook mobiel internet wenst, kan je beter een SIM kaart kopen van bijvoorbeeld NCELL of Nepal Telecom.  Je kan in het begin van de reis een SIM kaart kopen in de buurt van het hotel. Neem een pasfoto mee en een kopie van jouw paspoort.   Wifi is overal beschikbaar in Nepal. Elk hotel, restaurant en café heeft wifi.   Je kan dus makkelijk in contact blijven.

Welke inentingen heb ik nodig voor Nepal?

Er bestaan geen verplichtingen voor specifieke inentingen.  Wij raden wel aan om je in te enten tegen Hepatitis A/B, polio (hernieuwing), tyfus, tetanus.  Voor mensen die een trekking gaan doen kan het ook handig zijn in te enten tegen hondsdolheid.   Er is hondsdolheid in Nepal en dit is 100% dodelijk.  In de gewone reizen heb je snel toegang tot medische zorgen zodat ze een eventuele beet kunnen behandelen. Indien je op een afgelegen plaats in de bergen zou zitten tijdens een trekking, is het goed om die inenting te hebben. Zo heb je meer tijd om extra zorgen te krijgen. Dit kan je leven redden.

Is er malaria in Nepal? Vroeger was het zuiden van Nepal een malaria gebied, maar dit probleem is opgelost.   Malaria komt maar zelden voor in Nepal. Je hoeft dan ook niet preventief pillen te slikken.   Gewoon goed insmeren met muggenmelk.  Alle hotels hebben muggenramen.

Heb ik een adapter nodig in Nepal?

Moeilijk om te antwoorden. Nepal heeft door de jaren heen niet één type stopcontact gebruikt. Men is alles door elkaar gaan gebruiken, maar de hotels hebben vaak verschillende stopcontacten waarin je verschillende types van stekkers kan steken. Normaal heb je geen adapter nodig.

Wanneer koop ik het best een vliegtuigticket?

Wij verkopen geen internationale vliegtuigtickets. Wij verkopen enkel binnenlandse vliegtuigtickets.   De markt voor de vliegtuigtickets wordt bepaald door vraag en aanbod.  Hoe hoger de vraag, hoe duurder het ticket. De gemiddelde prijs voor een vliegtuigticket naar Kathmandu is gemiddeld (850 euro). Er zijn geen directe vluchten uit Europa. Je zal moeten overstappen in Istanbul, Abu Dabi, Doha,… De meeste van onze klanten vliegen met Qatar Airways, Turkish Airlines, Etihad.  Je moet zelf het ticket op bij een lokale reisagent of gewoon online.   Bijvoorbeeld www.cheaptickets.nl of www.cheaptickets.be

Je mag zelf kiezen wanneer je landt. Indien mogelijk, probeer het in de morgen. Wij pikken je op aan de luchthaven.   Je ziet ons staan met een bordje met daarop REIS MET MIJ.  Indien je vlucht vertraging zou hebben, geen nood. Wij hebben jullie vluchtnummer en volgen online op waar jullie ergens zitten.

Lees ook onze blog omtrent goedkope vliegtuigtickets. 

Groepsreis of individuele reis?

Voor Nepal bieden we maar één type groepsreis aan: Natuur en cultuur groepsreis.   Er zijn vaste data waarop je kan inschrijven.   Dit is een algemene kennismaking met Nepal. De focus ligt op diversiteit en is geschikt voor alle leeftijden. Onze meerwaarde?  Je hebt unieke gidsen. Laxmi is Nepalese en spreekt vloeiend Nederlands. Zij is de gids en leert jullie Nepal van binnenuit kennen.   Omdat ze thuis is in de westerse cultuur als de Nepalese cultuur kan ze als geen ander de brug maken.   We willen onze groepen ook bewust klein houden. Maximaal 15 personen per groep.  De meeste mensen die zich inschrijven voor zo’n groepsreis kennen elkaar niet.

We vinden het belangrijk dat je je eigen ruimte hebt tijdens zo’n reis. Rond 16 u.30 ongeveer zijn we meestal klaar met de activiteiten. Je bent dan vrij. Je mag alleen gaan eten of met de groep. Je kiest zelf wat wil doen. Middagmaal en avondmaal zijn niet inbegrepen in de prijs. Je hebt alle vrijheid om zelf te kiezen.  Wij adviseren welke plaatsjes er goed zijn om te gaan eten.

Nog meer vragen? Contacteer ons.

  Please prove you are human by selecting the truck.

  beste reistijd nepal
  beste reistijd nepal

  Lees onze blogs

  You don't have permission to register