Beste Reistijd Bhutan: praktische info voor Bhutan reizen
logo

Proin gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollic itudin, lorem quis bibendum auctornisi elit consequat ipsum, nec nibh id elit. Lorem ipsum dolor.

Top
beste reistijd Bhutan

Reistips Bhutan

Bhutan: Praktische Info en Reistips

Wanneer is de beste reistijd voor Bhutan?

beste reistijd BhutanDe beste reistijd voor Bhutan is het voorjaar of najaar.  Het klimaat van Bhutan is gelijkaardig aan dat van Nepal. Vanaf midden september stopt het regenseizoen. Alles is dan nog weelderig groen, dus perfect om veel bloemen en vlinders te zien.   Zeker naar het einde van september toe heb je nog nauwelijks regen.   Vanaf oktober tot april heb je vaak een blauwe hemel, met een indrukwekkend zicht op de Himalaya. Het voorjaar en het najaar zijn ook de ideale periode om een trekking te doen in Bhutan.  Vanaf eind november wordt het ‘s avonds wel kouder, zeker op de hogere stukken. Het regent nauwelijks, maar zodra de stralingswarmte van de zon is verdwenen kan het kil worden.

December tot februari kunnen koud zijn, zeker als je weet dat er nauwelijks verwarming bestaat in Bhutan. Overdag heb je wel bijna altijd zon en is het 15°C.  s’ Avonds en ‘s nachts kan het flink afkoelen.  Uiteraard heeft alles ook te maken met de hoogte waarop je je bevindt. Het zuiden van Bhutan is 0 meter terwijl ze wat verder 7000 meter Himalaya hebben.

Het voorjaar (maart, april tot midden mei) is ook een goede periode om te reizen in Bhutan.  Dit is het einde van het droog seizoen. In maart en april kan je wel eens een bui hebben, maar die zijn beperkt. Ook het voorjaar is perfect om een trekking te doen. Vaak zie je de rodondendrons in bloei wat prachtige foto’s oplevert. .

Samengevat: als je van Bhutan wil genieten is de beste reistijd oktober-november en maart-april.

Kan ik vrij rondreizen in Bhutan?

Bhutan hanteert een strikt beleid omtrent buitenlanders die het land wensen te bezoeken. Je kan dus niet zomaar naar Bhutan reizen, zoals je dat bij Thailand of Nepal zou doen.  Je moet boeken bij een lokaal reisagentschap die een vaststaand tarief hanteren dat door de overheid is bepaald.

beste reistijd BhutanReizen naar Bhutan is niet goedkoop. Je betaalt een vast tarief waarin je een pakketreis koopt.  Daarin zit alles inbegrepen: gids, overnachtingen, maaltijden, visum, activiteiten,…   Bhutan richt zich op kapitaalkrachtige reizigers.   Je zal dan ook geen rugzaktoeristen vinden in Bhutan.   In een standaardpakket overnacht je in een  drie sterren hotel. Wil je een upgrade naar luxueuze hotels?  Bijvoorbeeld Aman Hotels in Bhutan laten je logeren in de meest authentiek en luxueuze kaders.   Contacteer ons als je een upgrade wenst.

Is Bhutan een liberaal land?

In tegenstelling tot buurland India is Bhutan een heel liberaal land als het over seksualiteit gaat.   Een beetje vreemd als je ziet dat Bhutan omgeven is aan drie zijden doorheen India. De culturele invloed is er beperkt doordat Bhutan een geïsoleerd land is.   In het Westen associëren wij boeddhisme altijd met strikte monniken, maar het boeddhisme in de Himalaya is tantrisch boedddhisme. De filosofie van het tantrisme is anders dan bijvoorbeeld het boeddhisme in Myanamar.

In Myanmar raak je geen monnik aan. Je loopt er rond en toont respect.   Bhutanese boeddhistische monniken hebben geen sex, maar zullen bijvoorbeeld aanwezig op feesten of gelegenheden waar alcohol gedronken en waar vuile moppen worden getapt.  Bhutan is een heel speelse cultuur waarbij het boeddhisme geen apart deel is van het leven maar elk aspect ervan doordringt.

De zogenaamde Westerse vrome spiritualiteit is ver te zoeken. Je ziet overal penissen afgebeeld op huizen, juwelen en zelfs kloosters. Lees ook onze blog over de yogi Drukpa Kunley die het boeddhisme in Bhutan verspreidde door middel van sex.

Is Bhutan een veilig land?

Bhutan is een heel veilig land.   De criminaliteit is er extreem laag. Anno 2020 wordt het aantal bewoners op 770.000 geschat.  Bhutan is dus onder bevolkt en dat merk je ook. Je hebt er geen verkeerschaos of drukke steden. Het land is erg agrarisch en bepaalde regio’s heel erg afgelegen met nauwelijks wegen.  Als er een grote misdaad gebeurt praat het hele land er over. Alsof het land één groot dorp is. Iedereen kent bijna iedereen. Corruptie is er nauwelijks.

Mensen die toch in de gevangenis komen zien hun gevangenisstraf dan vaak als een boeddhistische retraite waarbij ze hun tijd voornamelijk al mediterend doorbrengen.   Sommigen vertonen echte tekenen van spirituele realisatie.

Bhutan is officieel een democratie, maar de bevolking houdt enorm van het koningshuis. De koning heeft veel macht, maar heeft de beste intenties voor zijn land en ziet zichzelf als vader die voor zijn kinderen moet zorgen.   Er wordt geïnvesteerd in gezondheidszorg, infrastructuur, … met het welzijn van de bevolking als eerste doelstelling.

Kan ik met mijn kaart betalen in Bhutan?

Op toeristische plaatsen in hotels en dergelijk kan je met je Visa of Mastercard betalen.   Veel kosten ga je niet hebben omdat de reizen naar Bhutan pakketreizen zijn, waar maaltijden en andere activiteiten zijn inbegrepen.  Extra kosten zijn alcoholische dranken en souvenirs.  Je kan echter ook euro’s of US dollars wisselen in een wisselkantoor. Zorg er voor dat je coupures in perfecte staat zijn. Dus geen scheurtjes of plooien.  Zorg er voor de de dollars gedrukt zijn na 2000.  Anders worden ze niet aanvaard.

De Bhutanese nationale munt is de ngultrum. 1 euro = 85 ngultrum.   De ngultrum is gekoppeld aan de Indische rupee en hanteert dezelfde wisselkoers.  XE.com geeft je de meest recente wisselkoers.

Welke verzekering heb ik nodig voor een reis naar Bhutan?
  • Je kan bij ons ook een annulatieverzekering voor de reis afsluiten. Die kost 30 euro per persoon. Deze annulatieverzekering dekt ook annulatie als gevolg van een pandemie (zoals bijvoorbeeld Covid-19). Indien u een annulatieverzekering wenst af te sluiten, betaalt u € 30 voor de verzekeringspremie.
    Bij annulering worden volgende kosten aangerekend:
    – bij annulering voor 90 dagen voor vertrek: € 50 administratiekosten plus verzekeringspremie
    – bij annulering tussen 90 en 61 dagen voor vertrek: 10% van de reissom plus verzekeringspremie
    – bij annulering tussen 60 en 32 dagen voor vertrek: 20% van de reissom plus verzekeringspremie
    -bij annulering binnen de 31 dagen voor vertrek en no–show: 30% van de reissom plus verzekeringspremie
  • Voor een gewone reis waarbij je geen trekking doet, volstaat de gewone buitenlandse bijstandsverzekering die standaard bij elke verzekering zit. Check bij jouw verzekering wat allemaal is inbegrepen.
  • Als je een trekking zou doen in Bhutan, zorg dan dat je een verzekering hebt die helikopter rescue dekt in de bergen. Voor België raden wij aan de Belgische Klim- en Bergsportfederatie.  Voor Nederland heb je een gelijkaardige organisatie: NKBV.  Je kan online een verzekering afsluiten.
Wat gebeurt er als ik ziek word in Bhutan?

Tijdens de groepsreis of de meeste rondreizen zijn er dokters en ziekenhuizen in de buurt.  We reizen met een privé-voertuig dat in de buurt blijft en kunnen in geval van nood altijd snel medische hulp zoeken.   In het oosten van Bhutan zijn de medische faciliteiten beperkter dan in het Westen. Als je een trekking gaat doen, moet je wel een goede verzekering hebben.  Medische faciliteiten zijn erg beperkt in de bergen. Medicijnen kan je makkelijk kopen, zonder doktersvoorschrift.  Bhutan geeft gratis standaard verzorging. Voor grotere ingrepen zal je beroep moeten doen op de verzekering.

Als je de Himalaya intrekt wordt het moeilijk om medicijnen of een dokter te vinden.   Er zijn hier en daar wel medische posten die in de Himalaya, maar daar kan je enkel standaard verzorging krijgen.   Daarom is het aangeraden om een klein EHBO-doosje mee te nemen als je trekking doet. Als je ziek zou worden, is het vaak klassieke reizigersdiarree. Westerlingen hebben nu éénmaal weinig resistentie.    Ons advies: wacht niet te lang om een antibioticum (azythromycine) te nemen tegen reizigersdiarree.  Je komt immers op reis en wil genieten van de reis.

Ook tandartsen zijn makkelijk te consulteren, goed opgeleid en goedkoop.

Hoe bereid ik me voor op een trekking in Bhutan?

Als je een trekking gaat doen in Bhutan, moet je een graag wandelen en ook een goede conditie hebben.  Zes uren wandelen mag dus geen probleem zijn.  Ga dus regelmatig wandelen en eventueel joggen.   Versterk je beenspieren want die ga je nodig hebben. Indien mogelijk ga wandelen in de Ardennen. Leer bergop wandelen.  In de Himalaya moet je soms een hoogteverschil van 1000 m op één dag overbruggen.  Op de hoogte kan je je niet voorbereiden.   Lees meer over hoogteziekte.  Tijdens onze trekkings worden ook ook geacclimatiseerd.  Dat wil zeggen dat je op sommige plaatsen boven de 3000 meter soms meer dan één keer overnacht.  Op die manier went jouw lichaam aan de hoogte.   Je kan preventief ook medicatie nemen om hoogteziekte tegen te gaan: Diamox.

Voor Bhutan bieden wij maar één trekking aan: Drakenpad trekking.  In tegenstelling Nepal is het aanbod van trekkings in Bhutan erg beperkt. De hele Himalaya is er maagdelijk.  Wil je een goedkopere trekking? Bekijk dan onze Nepal trekkings.

Kan ik mijn SIM kaart gebruiken in Bhutan?

De ervaring leert ons dat een SIM kaart uit België of Nederland niet altijd onmiddellijk. Als je telefonisch bereikbaar wil zijn en ook mobiel internet wenst, kan je beter een SIM kaart kopen in de luchthaven van Paro.   Dit is de makkelijkste oplossing. Op veel plaatsen is ook 4G netwerk.  Wifi is overal beschikbaar. Elk hotel, restaurant en café heeft wifi.   Je kan dus makkelijk in contact blijven.

Welke inentingen heb ik nodig voor Bhutan?

Er bestaan geen verplichtingen voor specifieke inentingen.  Wij raden wel aan om je in te enten tegen Hepatitis A/B, polio (hernieuwing), tyfus, tetanus.  Voor mensen die een trekking gaan doen kan het ook handig zijn in te enten tegen hondsdolheid.   Er is hondsdolheid in Bhutan en dit is 100% dodelijk.  In de gewone reizen heb je snel toegang tot medische zorgen zodat ze een eventuele beet kunnen behandelen. Indien je op een afgelegen plaats in de bergen zou zitten tijdens een trekking, is het goed om die inenting te hebben. Zo heb je meer tijd om extra zorgen te krijgen. Dit kan je leven redden.

Hoe vlieg ik naar Bhutan?

Je kan niet rechtstreeks vliegen van Europa naar Bhutan.  Paro is de internationale luchthaven van Bhutan. Die is piepklein.   Om naar Bhutan te vliegen heb je drie opties om te vliegen via: India, Nepal, Singapore of Bangkok.  De goedkoopste en snelste vluchten zijn naar India.  De internationale vluchten van Europa naar Azië verkopen wij niet. De vluchten naar Bhutan kunnen wel door ons geregeld worden.   Normaliter zal je niet onmiddellijk een aansluiting hebben, waardoor je de reis kan uitbreiden in Nepal, India, Singapore of Thailand.  De goedkoopste vluchten zijn Kathmandu-Paro.  Voor een retour ticket betaal je ongeveer $400. Contacteer ons hiervoor zodat we een programma kunnen uitwerken.

De markt voor de vliegtuigtickets wordt bepaald door vraag en aanbod.  Hoe hoger de vraag, hoe duurder het ticket. Bijvoorbeeld www.cheaptickets.nl of www.airstop.be

Indien je vlucht vertraging zou hebben, geen nood. Wij hebben jullie vluchtnummer en volgen online op waar jullie ergens zitten.

Doen jullie enkel individuele reizen naar Bhutan?

Onze nadruk ligt op individuele reizen naar Bhutan. Omdat we merken dat mensen meer en meer liever individueel op vakantie gaan, hebben we dit ook zo in ons aanbod opgenomen.   De prijs blijft hetzelfde.   Indien je toch een groepsreis naar Bhutan wenst kan dit, maar moeten we wel voldoende deelnemers hebben.  Om een groep te vormen met Nederlandstalige begeleiding hebben we 10 inschrijvingen nodig.

Als je individueel in Bhutan reist, krijg je een lokale gids en chauffeur. Die spreekt Engels.

Nog meer vragen? Contacteer ons.

    Please prove you are human by selecting the cup.

    beste reistijd Bhutan
    beste reistijd Bhutan

    Lees onze blogs

    You don't have permission to register