Tibetaanse geneeskunde: Nepal rondreis
logo

Proin gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollic itudin, lorem quis bibendum auctornisi elit consequat ipsum, nec nibh id elit. Lorem ipsum dolor.

Top

Tibetaanse geneeskunde

Ubud: het culturele hart van Bali.

Wat is Tibetaanse geneeskunde?

tibetaanse geneeskundeDe Tibetaanse geneeskunde baseert zich op de boeddhistische tantra’s waarbij ziektes beschouwd worden als het uit balans zijn van onze elementen: aarde, water, vuur, lucht en ruimte. Door onze karma manifesteren zich ziektes.   De geneeskunde probeert deze balans te herstellen.

 

Consultatie bij een Tibetaanse arts.

Hoe verloopt een consultatie bij een Tibetaanse arts?  Veel van onze reizen eindigen we in Boudhanath vlakbij de bekende Boudha stupa. Dit is een buitenwijk van de hoofdstad Kathmandu, waar sinds de jaren zeventig de Tibetaanse gemeenschap heeft gevestigd. Je vindt hier dan ook voorname boeddhistische kloosters die zich rondom de stupa hebben gevestigd.  Ook verschillende Tibetaanse artsen hebben hier hun praktijk.

Op het einde van de reis kan je vrijblijvend een Tibetaanse arts consulteren. Wij brengen onze klanten naar Kunphen Medical Centre gelegen rond de stupa. Je kan gewoon dagelijks vanaf 14u aanschuiven. De doctor (Letsok Amchi) studeerde traditionele Tibetaanse geneeskunde gedurende  zeven jaar in Dharamsala (India).

Als belangrijkste onderdeel van de diagnose zal hij de pols voelen. Je kan voor een gewone check-up gaan, maar ook als je een specifiek probleem hebt. De arts spreekt vloeiend Engels. Indien je een vertaler nodig hebt, laat het ons weten.

De kost van een consulatie.

Na de consulatie schrijft de arts kruidenpillen voor. Die worden door zelf gemaakt en zijn zeer schappelijk van prijs. In principe is de consultatie gratis als je de pillen koopt.   De arts zal je ook vragen hoeveel pillen je wil kopen.  Een gemiddelde behandeling duurt minstens een maand. Een beetje een rare vraag, maar de Tibetaanse geneeskunde gaat er van uit dat elk lichaam bepaalde zwaktes heeft. De kruidenpillen zijn er om die te ondersteunen.  Dus het kan geen kwaad om de pillen langer te nemen. Je kan de pillen later in Europa ook kopen, maar dan betaal je een heel stuk meer.

Voor een maand pillen betaal je gemiddeld een 15 tot 20 euro.   Wil je geen pillen kopen, dan kost een consultatie een vier euro.  Kunphen Medical Clinic houdt bewust de prijzen betaalbaar zodat iedereen geholpen kan worden.

Sommige pillen bevatten zeldzame en dure of mineralen. Daar zal je een stuk meer moeten voor betalen. De prijzen voor buitenlanders en lokale mensen zijn dezelfde.

Hoe neem je de pillen?

Normaal zal de arts pillen voor drie keer per dag voorschrijven: ’s morgens, ’s middags en ’s avonds. De pillen hebben een heel erg bittere en vieze smaak. Je bijt de stuk of maalt ze fijn in een vijzel.   Daarna spoel je ze door met warm water. Dit bevordert de opname door het lichaam. Koud water drinken (en zeker met ijs) wordt sterk afgeraden. Het lichaam heeft immers een temperatuur van 37 graden Celcius en dit probeer je te behouden.

De arts zal ook voedingsadvies geven wat je moet vermijden en wel moet eten.

 

Onze ervaringen met Tibetaanse geneeskunde.

Tibetaanse artsen zijn geen tovenaars. Hun behandeling is gebaseerd op een natuurlijke behandeling met kruiden. Voor een open hart operatie ga je niet naar een Tibetaanse arts. Maar voor chronische problemen hebben wij uitstekende ervaringen.

Ook voor een algemene check-up raden wij een consulatie aan. Zo hadden wij tot twee keer toe iemand waarvan de arts zei dat er iets heel ernstig aan de hand was. Hij raadde aan om direct bij de thuiskomst een volledige onderzoek te laten doen. Beide klanten deden wat hij aanraadde. We kwamen later te weten van die klanten dat bij beide kanker was gevonden.

Enkele jaren terug reisde een arts met ons mee. Hij geloofde niet in de pols diagnose, maar wou uit nieuwsgierigheid wel eens zo’n consultatie doen. Hij vertelde ons dat hij zelf een chronisch gezondheidsprobleem had, maar dat hij het niet wou vertellen. Hij wou de dokter testen of hij het zou detecteren.  De dokter voelde aan zijn pols en vroeg of hij sinus problemen had.  Ook dit klopte.

Omdat het kruidenpillen zijn, kan je die ook in combinatie nemen met Westerse geneeskunde.  Je mag ook internationaal vliegen met die pillen. Er zitten geen illegale substanties in.

 

Bekijk onze individuele Nepal reizen.  Of wil je liever in groep, dan kan je dezelfde reis ook met een kleine groep maken die gegidst wordt door Laxmi.

You don't have permission to register