Indisch eten - Boek rechtstreeks bij Belgen in het buitenland
logo

Proin gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollic itudin, lorem quis bibendum auctornisi elit consequat ipsum, nec nibh id elit. Lorem ipsum dolor.

Top
Indisch eten

Indisch eten

Indisch eten wordt altijd geassocieerd met kruiden.  Dat klopt.   De Indische keuken is ook heel uitgebreid en heeft veel varianten afhankelijk van de regio waar je reist. Er bestaat ook een overlapping met de Nepalese keuken.  Neen, in India eten ze geen honden of katten…

Wat mag je verwachten als je Indisch gaat eten?

Thali is het traditionele Indische eten dat dagelijks twee keer wordt geconsumeerd door Indiërs.  Thali wil zeggen ‘bord’ met centraal een kleine berg rijst. Daarrond zet je dan kleine potjes met elk een eigen smaak: potje met linzen of bonen, bladgroente zoals spinazie, pickles (zuur, zoet, olie, pittig), curry van groeten, paneer kaas, yoghurt en eventueel vlees (kip of geit), papadum (chips achtige koek), platte borden (chapati, naan, paratha).  Eventueel ook nog een zoet nagerecht.

In principe kan je onbeperkt eten. Je kan dus altijd rijst of andere zaken bijvragen.  Je zal zien dat Indiërs en Nepalezen bergen rijst eten.   In restaurants staan ook waterflessen met gefilterd water.   Ook water is inbegrepen in de prijs.   Je mag rechtstreeks uit de kan drinken, maar zorg er voor dat de kan jouw lippen niet aanraakt. Je giet dus het water van op enkele centimeters in jouw mond.

In het noorden van India en Nepal wordt het eten geserveerd op een metalen bord.   In het zuiden van India gebruikt men nog een bananenblad waarop het eten wordt geserveerd. In het zuiden krijg je meer varianten van pickles die men mengt met de rijst en groenten. Indisch eten is pittig.  Daar kan je niet rond.   Vaak legt men nog eens verse chili, ajuin en limoen op het bord om bij te kruiden. Indisch eten maken duurt lang en is niet zoals in Vietnam of Thailand waar ze wokken. In India of Nepal wordt niet gewokt.

 

Hoe eet je?

Normaal krijg je altijd een lepel, maar je zal zien dat je ook met je hand kan eten. Belangrijk is dat je je rechterhand gebruikt om te eten.   De linkerhand wordt gebruikt om naar het toilet te gaan en wordt als onrein beschouwd. Je gebruikt duim, wijsvinger en middenvinger. Je neemt wat rijst en vermengt die met de andere groeten.   Je gaat als het ware schilderen met smaken. Je mag smakken en likken.   Dit wordt niet als onbeleefd gezien. Yoghurt wordt gebruikt om te blussen als het te heet wordt.  Als je brood eet, neem je groeten met het brood vast. Je gaat creatief smaken combineren.  Indisch eten is heel gevarieerd en geparfumeerd.

 

Vegetarisch eten?

India en Nepal zijn uitstekende landen voor vegetariërs. Vaak is de menukaart voor het vegetarische gedeelte groter dan het gedeelte vlees. Sommige restaurants in India serveren geen vlees.   Proteïnen krijg je binnen door de tientallen soorten bonen die ze hebben en waarvan ze de meest lekker curries maken.   Wil je zelf experimenten en Indisch vegetarisch koken?  Bekijk dan zeker de website van Manjula’s Kitchen. 

Vaak kan je ook paneer eten. Dit is een zachte kaas die er uitziet als tofu, maar vaster is.   Vaak wordt paneer eerst gebakken in geklaarde boter (ghee) waardoor er een korstje op komt.   Erg lekker.

 

Vlees eten?

In India wordt er voornamelijk kip of geit gegeten. Geit is het duurste vlees dat vaak geserveerd wordt tijdens feesten. Anderzijds zijn er in India of Nepal ook  mensen die strikt vegetarisch leven. Koeienvlees is een absoluut taboe. De koe wordt gezien als een emanatie van de godin Laxmi.   In Nepal en bepaalde Indische staten staan zelfs gevangenisstraffen op het slachten van een koe.  Het eten van koeienvlees is hetzelfde als het eten van hondenvlees voor Europeanen.  Sommige etnische groepen eten wel waterbuffel.
Vis wordt niet veel gegeten. In het binnenlands soms zoetwatervis. Aan de kust heb je zeevis.

 

Bekijk ook ons aanbod van onze individuele India reizen.

You don't have permission to register