Islam in Indonesië: Wat je moet weten voor over de Indonesische cultuur.
logo

Proin gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollic itudin, lorem quis bibendum auctornisi elit consequat ipsum, nec nibh id elit. Lorem ipsum dolor.

Top
islam in Indonesië

Islam in Indonesië

Moslimland.

Indonesië telt het meeste moslims van de wereld. Het zal je misschien verbazen, maar Indonesië is voornamelijk een moslimland.  De meesten associëren Indonesië met het eiland Bali, wat voornamelijk hindoe is, maar het overgrote deel van het land bestaat uit Sunni moslims.   Wat betekent dat voor jouw reis in Indonesië?

De tweede bevolkingsgroep zijn de christenen. Zij wonen vooral op Sumatera, het noorden van Sulawesi, en de oostelijke eilanden zoals Flores.  Op Flores merk je de sterke Katholieke invloed.   Je kan er dus ook makkelijker alcohol kopen. Hetzelfde geldt voor Bali waar alcohol makkelijk te verkrijgen is.

Op veel plaatsen op het eiland Java en het platteland zal je geen alcohol vinden. Zelfs niet in hotels.   Hetzelfde geldt voor varkensvlees.   Onze groepsreis hebben ze zo afgestemd om zo veel mogelijk te reizen in gebieden waar we een lekker biertje kunnen drinken. Dit vinden we belangrijk op vakantie.

Op Java ga je op het platteland als vrouw je lichaam moeten bedekken.  Voor veel moslims is islam gewoon een deel van hun cultuur zonder echt stil te staan bij de betekenis.   Er bestaat geen anti-westers sentiment die je bijvoorbeeld in het Midden-Oosten vindt. Indonesiërs zijn over het algemeen heel erg vriendelijk en beleefd.  In Jakarta liep ik te wandelen in het stadspark waar voornamelijk families met kinderen een dagje uit waren.   Ik werd overal vriendelijk aangesproken. Iedereen wou met mij op de foto.

De realiteit.

Als je naar een club zou gaan in Jakarta of andere grootsteden, kom je ook moslims en moslima’s tegen.   Hoe meer onderdrukkend de cultuur, hoe meer mensen gaan revolteren.   Mensen willen zich gewoon amuseren.  Officieel is islam wel de grootste religie, maar in de praktijk merk je snel dat de realiteit anders in elkaar zit.

Islam mag dan wel de grootste religie zijn, die heel strikt lijkt, maar als je Indonesische moslims of moslima’s beter begint te kennen gaat er een andere wereld open.  Thuis dragen ze een hijab om de familie gelukkig te maken, maar als er op uittrekken met vriendinnen verdwijnt die vaak.  Om maar niet te spreken van de alcoholrijke feestjes. De sfeer is beduidend luchtiger dan bijvoorbeeld in het Midden-Oosten.

Aceh Provincie.

islam indonesiëIn het uiterste westen van Indonesië op het eiland Sumatera heb je de provincie Aceh.  In deze provincie past men lijfstraffen toe gebaseerd op de sharia. Zo krijg je publiekelijk stokslagen als je vreemd gaat.  Tijdens onze reizen komen we niet in dit gebied.   De geschiedenis achter de oorsprong van deze lokale wetgeving heeft te maken met een toegeving aan de lokale moslims die in het verleden een rebellenstrijd voerden tegen het centrale gezag in Jakarta. Om dit conflict te stoppen heeft Jakarta hen de toestemming gegeven om in hun provincie Aceh bepaalde aspecten van de sharia toe te passen.  Voor alle duidelijkheid, komen we niet in dit gebied tijdens onze reizen.

You don't have permission to register