Bhaktapur: logeren in een 15de eeuws pelgrimshuis.
logo

Proin gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollic itudin, lorem quis bibendum auctornisi elit consequat ipsum, nec nibh id elit. Lorem ipsum dolor.

Top
Bhaktapur Nepal reis

Bhaktapur: logeren in historische centrum

Een bezoek aan het stadje Bhaktapur is één van de culturele hoogtepunt van Nepal.  Een topper.

Bhaktapur bezoekGeschiedenis.

Er bestaat niet één type Nepalees. Als je Nepal bezoekt, zie je snel dat er een heel grote diversiteit is qua uiterlijke kenmerken. Sommige hebben spleetogen, terwijl anderen grote ogen hebben.  Sommigen zijn erg donker, terwijl andere er bijna Europees uitzien. Nepal heeft tientallen etnische groepen met elk hun eigen cultuur en subculturen. Dit maakt het voor buitenstaanders erg complex.

De oorspronkelijke bewoners van de Kathmandu vallei waren de Newar. Deze etnische groep speelt vandaag de dag nog steeds een belangrijke rol in bewaren van het culturele erfgoed van Nepal, want de meeste mooie tempels die je tijdens een Nepal reis zal zien werden door hun voorouders gemaakt.

Nepal werd pas in de 18de eeuw een land. Daarvoor had je tientallen kleine koninkrijkjes en stadstaten. Van de 12de tot de 18de eeuw was Bhaktapur een van die stadstaten met een eigen koning, kalender, taal, feestdagen, taal, kledij, eten,…   De Newar waren (en zijn nog altijd) uitstekende kunstenaars (houtsnijwerk, tempels, ceramiek, beelden,…) en zakenmensen. Tot in 1959 dreven zij handel tussen Nepal en Tibet.   Ze hadden zelfs een eigen kantoor in Lhasa, de voormalige hoofdstad van Tibet.  Gewapend om hun handelsgoed te beschermen tegen rovers in de Himalaya trokken zij met paarden naar Tibet.   Ook de dag van vandaag tref je veel Newar aan in allerlei ondernemingen.

  Bhaktapur Nepal tempels
Tempels, tempels, tempels.

Bhaktapur ligt op een half uurtje rijden van Kathmandu.   Bhaktapur betekent letterlijk ‘plaats van devotie’.  Het historische centrum is Unesco werelderfgoed en je betaalt 1500 rupees (ongeveer 11 euro) om de stad te bezoeken.  Een bezoek aan deze oude stad is echt de moeite waard en één van de hoogtepunten tijdens een Nepal reis.   De kleine steegjes, verborgen binnenplaatsen met privé tempels, grote indrukwekkende tempels met eeuwenoud houtsnijwerk, de waterbronnen,… Je lijkt terug in de 16de eeuw te lopen.

De belangrijkste pleinen zijn Durbar Square (plein met het paleis), Dattatreya, pottenbakkersplein en Nyatapole.   Tijdens ons Bhaktapur stadsbezoek maken we een stadswandeling langsheen al die pleinen. We ‘verdwalen’ ook in de kleine steegjes waar je de lokale bevolking zal zien.

Het grootste plein is Durbar Square. We bezoeken het koninklijke paleis met het koninklijke buitenbad.  Centraal en rondom het bad zie je een enorme slang.  De slang symboliseert de naga, of slangengod. In het binnenplein van het paleis is er ook een houten timpaan boven de deuringang van de tempel. Letter een uniek stuk, want de koning heeft de hand van de kunstenaar laten afhakken om zeker te zijn dat er maar één kunstwerk van die kwaliteit gemaakt kon.

BhaktapurLogeren in Peacock Guesthouse.

De meeste reizigers bezoeken Bhaktapur als een daguitstap vanuit Kathmandu of Nagarkot.  Wij laten onze klanten echter logeren in het historische centrum van deze stad.  We werken samen met Peacock Guesthouse. Een 15de eeuws pelgrimshuis, gelegen op één van de centrale pleinen (Nyatapole), omgeven door eeuwenoude tempels. Dit pelgrimhuis werd gerestaureerd door Duitse architecten.  Centraal heb je een binnenplaats waar men een restaurant heeft.   Daarnaast is een houtsnijwerk atelier waar je handgemaakt houtsnijwerk kan kopen of bezichtigen. Let op voor jouw hoofd, want de traditionele huizen in Bhaktapur zijn gemaakt voor kleine mensen.  Voor zijn de deuropening klein, waardoor je in een gebogen houding naar binnen treedt.

In Bhaktapur zijn geen grote hotels, enkel kleine guesthouses. Logeren in Peacock Guesthouse doe je voor de authentieke beleving.  Dit hotelletje is sinds enkele jaren verkozen to beste hotel volgens booking.com. Men heeft het traditionele karakter van het gebouw zo veel mogelijk proberen te bewaren. Dat wil zeggen dat er een glas in de ramen zit. Enkel houten luiken.   De kamertjes zijn klein en we kunnen maximaal 16 personen laten overnachten.  Deze gezellige guesthouse wordt uitgebaat door Arundaya. Hij is ingenieur van opleiding maar heeft zijn hart verloren in deze unieke locatie.  Proef ook de zelfgemaakte taartjes en heerlijke koffie.  Voor ontbijt krijg je ook juju dhau. Dit is romige yoghurt van buffermelk met kruiden. Heerlijk.

Ga ‘s avonds zelf een wandeling maken in de stad. Mensen komen dan buiten om te winkelen en rituelen te doen. Opgelet, want Nepalezen staan erg vroeg op.  Dus om 4u ‘s morgens bellen in een tempel horen rinkelen in erg normaal.

Tijdens onze groepsreis en de Ghale Gaon Reis logeren we in Peacock guesthouse.

Dattatreya BhaktapurAardbeving in 2015.

Op 25 april 2015 werd Nepal getroffen door een zware aardbeving. Omdat Bhaktapur voornamelijk oude huizen had, was de schade op die plaats groot. Ondertussen zijn de meeste tempels heropgebouwd en ga je nog maar weinig merken van de schade van de aardbeving.   Aan Peacock Guesthouse was helemaal geen schade. De restauratie werd gedaan door Duitse ingenieurs. Er is een strenge bouwcode in Bhaktapur stad. Men moet bouwen in de traditionele rode baksteen om de eigenheid van de stad te bewaren.  Alle nieuwe huizen zijn nu ook gebouwd met gewapend beton aan de binnenkant, indien er weer een zware aardbeving zou gebeuren.

        steegje Bhaktapur      ayurvedisch

 

 

 

 

You don't have permission to register