Beste Reistijd Indonesië: praktische info voor Indonesië reizen
logo

Proin gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollic itudin, lorem quis bibendum auctornisi elit consequat ipsum, nec nibh id elit. Lorem ipsum dolor.

Top
Birma kaart

Reistips Indonesië

Indonesië: Praktische Info en Reistips

Wanneer is de beste reistijd voor Indonesië?

De beste reistijd voor Indonesië is vanaf april tot oktober. In deze periode valt de minste neerslag. Vanaf december tot februari is veel neerslag, waardoor het soms dagen kan regenen.   Indonesië is in tegenstelling tot India of Nepal een tropisch land. Dat wil zeggen dat het altijd regent en vochtig is.   Indonesië is altijd groen.   In Nepal, India, Bhutan en Myanmar heb je een subtropisch klimaat. Dat betekent dat er een regenseizoen is en een droog seizoen.   De bladeren vallen dan van de bomen en alles wordt dor.  Augusts heeft het minste neerslag in Indonesië. Januari het meest.   De temperaturen zijn er het hele jaar door warm: tussen 20°-30°C.

Een boottocht in Flores zoals die standaard zit in onze groepsreis en individuele reis is niet mogelijk vanaf december tot maart. Er zijn dan te veel golven. De zee is te woelig. Men doet dan onderhoud aan de boten.  In oktober is het ook de ideale reistijd om meer manta’s te zien. Uiteraard kan je in de winter naar Indonesië reizen, maar je moet rekening houden met het weer. Het zal er lekker warm zijn en helemaal niet druk.

In de zomermaanden juli en augustus wordt Indonesië (en zeker Bali) het drukst omdat dit ook de beste reistijd is. Veel Australiërs komen er op vakantie.  Ook families met kinderen kiezen Indonesië vaak als zomerbestemming.   Het is een kindvriendelijke bestemming met prachtige stranden.  Vliegtuigtickets kunnen daarom ook een stuk duurder zijn in het hoogseizoen.

Hoe verkrijg ik een visum voor Indonesië?

Een visum voor Indonesië is gratis.  Je kan tot 30 dagen met een toeristenvisum in het land verblijven.  Zorg gewoon dat je een internationaal paspoort hebt dat minstens zes maanden geldig is bij aankomst.  Je krijgt een stempel in jouw paspoort die 30 dagen geldig is.  Heel éénvoudig. Wil je toch langer blijven dan kan je een visum kopen bij aankomst in de luchthaven.   Je mag dan één maand blijven, maar je kan dat visum met 30 dagen verlengen bij de immigratie.

Indonesië is voornamelijk een moslim land. Wat moet ik me hierbij voorstellen?

Indonesië heeft de meeste moslims ter wereld: 87% van de bevolking is moslim, 10% is christelijk en 2% is hindoe.  De meeste hindoes leven in Bali, het meest toeristische eiland van Indonesië.  Christenen leven vooral in Flores, Sumatera, Borneo,…  Tijdens onze groepsreis Indonesië reizen we naar drie eilanden: Bali, Java en Flores.   Je ervaart zelf de grote verschillen. Bali en Flores zijn erg relaxed. Jonge mensen genieten van een biertje op het strand.  Je ziet er uiteraard ook moslims, maar die zijn een minderheid.

Op Java zal je voornamelijk moslims zien.  Indonesische moslims zijn vaak wel anders dan moslims uit het Midden-Oosten of Afrika.   Veel liberaler, alhoewel je op het platteland we heel conservatieve mensen hebt.   In Java draag je als vrouw best bedekkende kledij.  Eenmaal je Indonesische moslims beter leert kennen, ga je een ander beeld krijgen. Je ziet vaak jonge moslima’s in de luchthaven met hun vrome hoofddoek (hijab) en wanneer ze landen in Bali  of Flores, doen ze hem gewoon uit. Enkele uren later liggen ze in hun bikini op het strand met een koel biertje.

Op Java en andere eilanden waar veel moslims leven is het niet altijd evident om alcohol te kopen.   In Bali en Flores, of andere toeristische bestemmingen is dat wel zo.  Alcohol is over het algemeen duur in Indonesië, door de hoge taksen.

Drugs (zelfs marihuana) worden niet getolereerd in Indonesië.  Er staan zware gevangenisstraffen op het bezit van zelfs kleine hoeveelheden (soft) drugs. Om maar niet te spreken over de doodstraf die wordt uitgevoerd voor drugssmokkel.

In het uiterste westen van het eiland Sumatra heb je de provincie Aceh. In deze provincie wordt sharia toegepast.    Voor alle duidelijkheid, komen we hier in onze reizen niet.  Klink allemaal heel bedreigend?  Laat je niet intimideren. Indonesische mensen zijn over het algemeen super vriendelijk en gastvrij.  Ze gaan graag met jou op de foto en vinden het interessant om een praatje met jou te maken.

beste reistijd Indonesië

Kan ik met mijn kaart betalen in Indonesië?

In Indonesië betaal je in Indonesische Rupiah. 1 euro is ongeveer 15.000 Rupiah.   Dit maakt het moeilijk om te tellen. Opletten dat je geen fouten maakt met de nullen. Om af te korten vervangt men drie nullen (1000) door K. Dus 30K is 30.000 Rupiah of 2 euro.  Je kan in de luchthaven bij aankomst euro’s wisselen. Ook op andere plaatsen is het makkelijk een wisselkantoor te vinden.   Let wel op dat als je geld wisselt dat je het correcte bedrag krijgt. Men probeert wel eens een biljet minder te geven.. Dus altijd goed natellen.

Je kan ook geld uit de muur halen met jouw kredietkaart. Behalve op afgelegen plaatsen als Flores heb je heel beperkte faciliteiten. Zorg dus dat je voldoende cash hebt.  Maestro werkt ook, maar laat je kaart deblokkeren voor Indonesië.

Muntstukken krijg je soms als wisselgeld, maar zijn zo goed als waardeloos.  Bijvoorbeeld 500 Rupiah is 3 eurocent.  Vaak wordt er ook afgerond in winkels als het om kleine bedragen gaat.

Welke verzekering heb ik nodig voor een reis naar Myanmar?
  • Je kan bij ons ook een annulatieverzekering voor de reis afsluiten. Die kost 30 euro per persoon. Deze annulatieverzekering dekt ook annulatie als gevolg van een pandemie (zoals bijvoorbeeld Covid-19).  Een annulatieverzekering voor de reis is niet inbegrepen in de prijs. Indien u een annulatieverzekering wenst af te sluiten, betaalt u € 30 voor de verzekeringspremie.
    Bij annulering worden volgende kosten aangerekend:
    – bij annulering voor 90 dagen voor vertrek: € 50 administratiekosten plus verzekeringspremie
    – bij annulering tussen 90 en 61 dagen voor vertrek: 10% van de reissom plus verzekeringspremie
    – bij annulering tussen 60 en 32 dagen voor vertrek: 20% van de reissom plus verzekeringspremie
    -bij annulering binnen de 31 dagen voor vertrek en no–show: 30% van de reissom plus verzekeringspremie
  • Voor een gewone reis, volstaat de gewone buitenlandse bijstandsverzekering die standaard bij elke verzekering zit. Check bij jouw verzekering wat allemaal is inbegrepen.
Wat als ik ziek word in Indonesië?

Tijdens de groepsreis of de rondreizen zijn er dokters en ziekenhuizen in de buurt. Behalve tijdens de boottocht in East Nusa Tengara.  Men kan een speedboot inroepen in geval van nood.  Zelfs op het Komodo eiland waar de gevaarlijke Komodo varaan woont ligt een speed boot klaar in geval iemand door een giftige varaan zou worden gebeten. Op die manier kan je toch snel behandeld worden.

Het aangeraden om een klein EHBO-doosje mee te nemen als een reis doet. Als je ziek zou worden, is het vaak klassieke reizigersdiarree. Westerlingen hebben nu éénmaal weinig resistentie.   Probiotica kan je preventief nemen.   Ons advies: wacht niet te lang om een antibioticum (azythromycin) te nemen tegen diarree.  Je komt immers op reis en wil genieten van de reis.

In geval van ernstige ziekte kan je in Indonesië ook terecht in enkele (dure) privé ziekenhuizen. Zorg dat je een goede verzekering hebt, want die rekenen door voor Westerlingen.  Ook tandartsen zijn makkelijk te consulteren, goed opgeleid en goedkoop.  Indonesië heeft goede verbindingen qua binnenlandse vluchten, dus kan je snel naar een groot ziekenhuis vliegen.

Kan ik mijn SIM kaart gebruiken?

De ervaring leert ons dat een SIM kaart uit België of Nederland niet altijd onmiddellijk werkt in het buitenland. Als je telefonisch bereikbaar wil zijn en ook mobiel internet wenst, kan je beter een SIM kaart kopen .   Bij aankomst in de luchthaven kan je ter plaatse een SIM kaart kopen van een lokale provider.  Neem een pasfoto mee en een kopie van jouw paspoort.   Wifi in Indonesië is beschikbaar in de hotels en restaurants.

Welke inentingen heb ik nodig voor Indonesië?

Er bestaan geen verplichtingen voor specifieke inentingen.  Wij raden wel aan om je in te enten tegen Hepatitis A/B, polio (hernieuwing), tyfus, tetanus.

Is er malaria in Indonesië? Weinig of geen malaria in Indonesië. Je hoeft dan ook niet preventief pillen te slikken.  Malariapillen zijn ook niet 100% effectief omdat er varianten zijn en vaak heb je sterke bijwerkingen van de medicatie.  Gewoon goed insmeren met muggenmelk.  Alle hotels hebben muggenramen.

Heb ik een adapter nodig in Indonesië?

Neen. Je hebt geen adapter nodig in Indonesië.  Bekijk ook volgende website voor praktische info omtrent adapters in verschillende landen.

Wanneer koop ik het best een vliegtuigticket?

Wij verkopen geen internationale vliegtuigtickets. Wij verkopen enkel binnenlandse vliegtuigtickets.   De markt voor de vliegtuigtickets wordt bepaald door vraag en aanbod.  Vliegen naar Myanmar kan via Thailand of Malaysia.  Je moet zelf het ticket op bij een lokale reisagent of gewoon online.   Bijvoorbeeld www.cheaptickets.nl of www.airstop.be

De luchthaven van Bali heet Denpasar. Vlieg je naar Java, dan moet je zoeken voor Jakarta. De vluchten zijn in de zomer altijd duurder omdat het hoogseizoen is. Voorjaar en najaar zijn betere prijzen.

Je mag zelf kiezen wanneer je landt. Indien mogelijk, probeer het in de morgen. Wij pikken je op aan de luchthaven.   Je ziet ons staan met een bordje met daarop REIS MET MIJ.  Indien je vlucht vertraging zou hebben, geen nood. Wij hebben jullie vluchtnummer en volgen online op waar jullie ergens zitten.

Groepsreis of individuele reis Indonesië?

Voor Indonesië bieden we maar één type groepsreis aan.   Er zijn vaste data waarop je kan inschrijven.  De focus ligt op diversiteit en is geschikt voor alle leeftijden. Onze meerwaarde?  Maxim is de reisbegeleider en de groepen zijn Nederlandstalig. De lokale gids spreekt Indonesisch en assisteert.    We willen onze groepen ook bewust klein houden. Maximaal 15 personen per groep.  De meeste mensen die zich inschrijven voor zo’n groepsreis kennen elkaar niet.

We vinden het belangrijk dat je je eigen ruimte hebt tijdens zo’n reis. Rond 16 u.30 ongeveer zijn we meestal klaar met de activiteiten. Je bent dan vrij. Je mag alleen gaan eten of met de groep. Je kiest zelf wat wil doen. Middagmaal en avondmaal zijn niet inbegrepen in de prijs. Je hebt alle vrijheid om zelf te kiezen.  Tijdens de bootreis zijn alle maaltijden en dranken inbegrepen in de prijs.

Wil je liever meer privacy, dan moet je een individuele reis doen. We bieden twee types individuele reizen aan voor Indonesië.  Er gaat dan een lokale Indonesische gids mee die Engels spreekt.

Nog meer vragen? Contacteer ons.

    Please prove you are human by selecting the truck.

    Indonesië reizen
    beste reistijd Myanmar

    Lees onze blogs

    You don't have permission to register