Heilige koe in India/Nepal - Boek rechtstreeks bij Belgen in het buitenland
logo

Proin gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollic itudin, lorem quis bibendum auctornisi elit consequat ipsum, nec nibh id elit. Lorem ipsum dolor.

Top
heilige koe

Heilige koe

Zowel in Nepal als India zijn landen waar voornamelijk hindoes leven.   Net zoals honden of katten in het Europa een speciale status genieten als huisdier, vind je dit ook in de hindoe cultuur, maar dan voor koeien.

Waarom is de koe heilig?

‘Waarom is de koe heilig?’  Is een vraag die we altijd krijgen op onze reizen.  Dan stel ik de vraag terug: ‘Waarom is de hond of kat heilig in jullie cultuur?’    Stel je voor dat jouw buurman hondenvlees zou eten. Hoe zou jij je voelen?  Honden en katten zijn huisdieren en genieten een vooraanstaande rol in de westerse cultuur.   In andere landen zoals Vietnam of China eet men in bepaalde streken honden of katten.

In India en Nepal heeft men zo’n centrale rol gegeven aan de koe.   De reden?  Een koe geeft mest, bewerkt het land, geeft melk (boter, yoghurt, karnemelk), geeft brandstof (koeienvlaaien worden op het platteland gedroogd en gebruikt als brandstof),… Dus een koe speelt een centrale rol in het onderhoud en overleven in een agrarische samenleving. Een dier dat zo’n centrale rol speelt in jouw overleven is daarom heilig.

Laxmi de koe.

De hindoe godin Laxmi, is de godin van geld en welvaart.   We wordt geassocieerd met de koe. Elk jaar is er ook een festival voor de koe als onderdeel van Dipawali of Tihar.   De koeien worden dan vereerd en men doet een koeien puja. Je ziet dan koeien met een rode stip (tika) op hun kop en een bloemenkrans.

Ook de stier wordt vereerd. Shiva, de hindoe god van de vernietiging, rijdt op een stier. Het kan dus zijn dat je enorme stieren tegenkomt op straat die gewoon staan te relaxen op een druk  kruispunt. Koeien lijken op de één of andere manier te houden van druk verkeer.

        heilige koe      heilige koe
Verbod.

In Nepal en bepaalde staten van India is het slachten van een koe bij wet verboden.   Er staan zelfs zware straffen op. Koeienvlees is dan ook niet courant verkrijgbaar. Als er dan toch koeienvlees is, dan is dit import uit andere staten. De koeien worden dan door moslims geslacht. Dit brengt soms grote spanning teweeg tussen hindoes en moslims.

Maak kennis met heilige koeien in onze Nepal of India reizen.

You don't have permission to register