Berggids Nepal - Wat is een goede gids?
logo

Proin gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollic itudin, lorem quis bibendum auctornisi elit consequat ipsum, nec nibh id elit. Lorem ipsum dolor.

Top
berggids Nepal

Binod: Nepal berggids

Binod werkt sinds 2013 voor Reis met mij Nepal: stadsgids en berggids.

gids NepalBerggids versus stadsgids.

In Nepal heb je verschillende soorten gidsen. De opdeling berggids versus stadsgids is iets wat door de overheid in het leven is geroepen. Je hebt in Nepal drie soorten gidsen: gidsen voor alpinisme, berggidsen voor trekking en stadsgidsen.   De opleidingen zijn verschillend.   Jammer genoeg houden berggidsen zich enkel bezig met bergen en willen ze niets te maken hebben met cultuur of geschiedenis. Een oud zeer in Nepal, dat niet valt op te lossen.  Ook stadsgidsen kan je er makkelijk uitpikken: hemdje en buikje. De meesten hebben de Himalaya nog nooit van dichtbij gezien.  En ze hebben ook geen interesse.

 

trektocht gids
Binod: Manusje-van-alles.

Sinds 2013 werkt Binod Neupane voor Reis met mij. Van opleiding is hij een berggids met uitgebreide kennis van de verschillende regio’s in de Himalaya.  Zijn achternaam verraadt het al: hij is geen Sherpa, maar een Brahmaan. Brahmanen vind je meestal als stadsgids, overheidsjobs of in het onderwijs.   Binod heeft zich uit eigen interesse opgewerkt tot een polyvalente gids waarop je kan vertrouwen. Hij heeft zich door zelfscholing zich opgewerkt tot volwaardig stadsgids.

rafting Nepal reis Dingen  lopen in Nepal vaak niet zoals gepland. Binod denkt pro-actief en heeft minstens één B-plan klaar als het fout loopt.  Door zijn ervaring heeft hij een enorm netwerk in verschillende steden en de Himalaya uitgebouwd.  Als we een offerte samenstellen, wordt hij vaak geraadpleegd. “Kunnen we muilezels voorzien op die en die plaats? Kan je een lokale jeep regelen naar dit dorpje?  Hoe is de situatie van de weg  na de moesson op die plaats?”    Vaak kan hij ons verder helpen om de meest recente info te pakken te krijgen.

 

De onzichtbare gids.

Sommige klanten maken zich zorgen dat de gids teveel aanwezig zal zijn tijdens hun private reis. Niets is minder waar. In het begin zal Binod aftasten hoe ver hij kan gaan. Eerst afstandelijk en als de klanten een band willen, dan groeit die ook naarmate de reis vordert. Op het einde leidt dit vaak tot een emotionele band.

Toen hij bij ons begon, leerde ik hem hoe hij moest aanvoelen hoe de klanten denken en waar hun mogelijke pijnpunten liggen. Nepal is niet altijd evident om te reizen en als  je als gids inzicht krijgt in de reizigers, kan je ook veel zaken voorkomen.    Ondertussen is hij hierin een meester geworden.

Veel dingen worden geregeld achter de rug van de klanten. Tot soms laat wordt er gebeld en gezocht naar oplossingen. Op de achtergrond staat hij in contact met Maxim en Laxmi die opvolgen.

 

 

Nepal berggidsUit Kavre en twee kinderen.

Binod is geboren in 1979 en is daarmee een mature gids.  Hij woont in Kavre, net buiten Kathmandu, samen met zijn ouders die er boeren.  Hij reisde reeds naar Europa: Nederland, België en Zwitserland.   Hij is getrouwd en heeft twee dochters. Zijn echtgenote heeft een klerenwinkel in Banepa. Ze hadden een tweede winkel begonnen, maar door corona hebben ze die moeten sluiten. Toen hij in 2015 in België was, werd Nepal getroffen door een grote aardbeving. Zijn huis werd verwoest.  Een groep die hij enkele maanden voorheen had gegidst, heeft toen duizenden euro’s voor hem ingezameld zodat hij een nieuw huis kon bouwen.

Binod gidst zowel onze individuele reizen als onze trekkings in de Himalaya.

You don't have permission to register