6 reistips voor een tempelbezoek in Thailand en Myanmar
logo

Proin gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollic itudin, lorem quis bibendum auctornisi elit consequat ipsum, nec nibh id elit. Lorem ipsum dolor.

Top
reistips tempelbezoek Thailand Myanmar

6 reistips voor een tempelbezoek Thailand of Myanmar

Reistips voor een tempelbezoek in Myanmar of Thailand.

Tip 1: Schoenen uit!

Niet enkel in tempels maar ook bij mensen thuis doe je je schoenen uit voor je binnen komt. Dit is nu heel normaal in Azië.  Het is een elementaire vorm van beleefdheid. Schoenen zijn immers vuil. Die hou je buiten. Maak hier een gewoonte van.   Weet ook dat voeten altijd als vuil worden beschouwd, dus niet op de grond zitten met de voeten uitgestrekt naar een Boeddha beeld. Dit is heel erg onbeleefd. Zit op de knieën met de voeten achteruit.  Indien je per ongeluk op iemand zijn voet zou stappen, breng dan de handen samen voor de borst en buig het hoofd een beetje.  Dit wordt zeker geapprecieerd.    In Thailand kan dit als erg aanstootgevend worden ervaren.

 

Tip 2: Raak geen monniken aan.

Er bestaan verschillende boeddhistische tradities. In Tibet, Bhutan en Nepal is het tantrisch boeddhisme meer relaxed als het om monniken gaat. In Myanmar en Thailand is de monastieke traditie nog heel strikt en ook cultureel sterk.   Als je in aanraking kwam met Tibetaans boeddhistische monniken heb je misschien gezellig zitten praten en selfies genomen. In Myanmar en Thailand volgt men het Theravada boeddhisme waarbij de vinaya (de monniksgeloften) heel strikt worden toegepast.  Neem afstand van monniken en nonnen als ze op straat lopen.

 

Tip 3:  Lang broek voor mannen.

We weten dat Thailand en Myanmar warm kunnen zijn, maar een lange broek is een formele manier om je te kleden. Als je een tempel bezoekt, zorg er voor dat je netjes bent.  Geen flip flops, T-shirt en korte broek! Zorg voor enkele lange katoenen broeken. Een hemd wordt geapprecieerd.  Net zoals mensen zich vroeger opkleedden als ze naar de mis gingen, zorg je er ook voor dat je er netjes uitziet.   We beseffen dat je op vakantie bent, maar het is belangrijk om de lokale cultuur te volgen.

 

Tip 4: Bedekkende kledij voor vrouwen.

Vaak zie je aan de ingang van boeddhistische kloosters een bord met instructies voor de dresscode.  Dus geen topjes of korte broeken of rokjes.  Als je toch geen gepaste kledij hebt, kan je aan de ingang van het klooster een sarong huren voor het tempelbezoek.   Daarmee bedek je de benen. De idee is om celibataire monniken niet op te geilen.

 

Tip 5: Laat een donatie na in het klooster.

Je kan kaarsjes offeren of eten kopen voor de monniken of nonnen. Dit creëert goed karma en daarmee ondersteun je ook het monastieke leven.  De tempels leven immers van giften van de bezoekers.

 

Tip 6: Boeddha afbeeldingen of beelden behandel je met respect.

In het Westen denkt met dat afbeeldingen van Boeddha gewoon decoratie zijn.   Je koopt ze gewoon bij Ikea.  In Azië zijn afbeeldingen van de Boeddha niets minder dan de Boeddha zelve. Je respecteert ze. Zet ze nooit op de grond.  Houdt ze netjes.  Een hoofd van Boeddha in een kaarsvorm is uitermate onbeleefd en kan zelf tot een arrestatie leiden.  Ook T-shirts met daarop Boeddha of een hindoe god zijn totaal ongepast.  Ook hier kan je problemen krijgen met de politie.  Opletten dus!

 

Tijdens een rondreis in Thailand krijg je een gids mee. Die begeleidt je en geeft advies hoe je je moet gedragen in een boeddhistische tempel. Bekijk onze individuele rondreizen Thailand en maak zelf kennis met het boeddhisme.

You don't have permission to register