Bruto Nationaal Geluk: Bhutan blog
logo

Proin gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollic itudin, lorem quis bibendum auctornisi elit consequat ipsum, nec nibh id elit. Lorem ipsum dolor.

Top
Bruto nationaal geluk

Bruto Nationaal Geluk

Terwijl de rest van de wereld de welvaart van een land uitdrukt in BNP (Bruto Nationaal Product) heeft Bhutan een unieke kijk op de welvaart van het land en de inwoners. In 1972 ontwikkelde de vorige koning Jigme Singye Wangchuk het concept van BNG ofwel Bruto Nationaal Geluk. Hiermee bood hij een antwoord op de éénzijdige benadering van welvaart gekoppeld aan de economie.

De vier pijlers van het BNG zijn:
1. duurzame sociaal economische ontwikkeling
2. behoud van culturele waarden
3. behoud van het milieu
4. goed bestuur van ondernemingen

Deze visie heeft Bhutan geen windeieren gelegd, want ze hebben een speciaal economisch model ontwikkeld waarbij ze enkel kapitaalkrachtige reizigers willen aantrekken. Het aantal buitenlandse bezoekers blijft daardoor beperkt en het geld wordt rechtstreeks in het land geïnvesteerd.

Bhutan staat voor een enorme uitdaging om zijn plaats te vinden in de 21ste eeuw. Ofschoon de koning een goede monarch is die het beste voorheeft met zijn mensen, kwam er toch buitenlandse kritiek op het niet-democratische beleid. Daarom werd Bhutan hervormd tot een democratie, tot grote treurnis van de bevolking die dit maar niets vond. De koning wordt als een vaderfiguur gezien die het land vooruit helpt.

Boeddhisme is de ruggengraat van het Bruto Nationaal Geluk. Boeddhisme zit in de genen van de Bhutanezen. Concepten als wijsheid en compassie worden toegepast in alle aspecten van de cultuur. In principe is Bhutan een extreem nationalistisch land waarbij het eigen volk op de eerste plaats komt.

In tegenstelling tot de buurlanden India en Nepal heb je geen corruptie in Bhutan. Terwijl in India en Nepal corruptie bijna de nationale sport is geworden, zijn Bhutanezen correct en eerlijk. Ook in winkels zijn de prijzen vast. Je moet er dus niet onderhandelen.

Als je naar Bhutan merk je ook hoe apart dit land is.  De vormgeving is Tibetaans boeddhisme, maar de cultuur van Bhutanezen verschilt in veel opzichten van hun noorderburen.  Ontdek Bhutan zelf tijdens onze individuele reizen.

You don't have permission to register