Indische cultuur - Boek rechtstreeks bij Belgen in het buitenland
logo

Proin gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollic itudin, lorem quis bibendum auctornisi elit consequat ipsum, nec nibh id elit. Lorem ipsum dolor.

Top
Indische cultuur

India: hoofdschudden

In de Indische cultuur in zowel in India als in Nepal heb je het zogenaamde schudden of rollen van het hoofd. In deze blog probeer ik uit te legen hoe je dit moet begrijpen en in welk omstandigheden het wordt gebruikt. Als je dit niet weet kan het behoorlijk wat verwarring en frustratie opwekken tijdens een reis.   Het gaat over iets wat tussen het neen-schudden en ja-knikken ligt.

Als bevestiging op een vraag wordt dit vaak gebruikt. Bijvoorbeeld: ‘Is onze taxi voor morgen gereld?’  De persoon achter de receptie zal antwoorden: ‘Yes, sir’ , terwijl hij met zijn hoofd schudt.  Is dat nu ja of neen?  Hij zei ‘ja’, maar lijkt ‘neen’ te schudden. Soms schudden ze enkel en gaan de wenkbrauwen omhoog. Dit wil zeggen: ‘ja’.

‘Ja’ is voor westerlingen het duidelijk knikken op een verticale manier. ‘Neen’ is horizontaal schudden.   Heel duidelijk. In India en Nepal heb je bij niet-Mongoolse kasten iets wat er tussen ligt.  Noch horizontaal, noch verticaal.  In de Himalaya van Nepal en India heb je dit nauwelijks omdat daar meer Mongoolse etnische groepen wonen: Tibetanen, Sherpa’s, Gurung, Lepcha, Bhutia, … Zij passen dit niet toe, tenzij ze beïnvloed zijn door de Indische cultuur.

Klinkt het nog ingewikkeld? Bekijk volgende video die het uitlegt en ook de nuances in deze lichaamstaal.   Bekijk ook ons aanbod van onze individuele India reizen.

You don't have permission to register