Tibet alternatief - Mustang: veel authentieker. Tibetaans boeddhisme.
logo

Proin gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollic itudin, lorem quis bibendum auctornisi elit consequat ipsum, nec nibh id elit. Lorem ipsum dolor.

Top
mustang trekking

Mustang: Tibet alternatief

Waar ligt Mustang? Tibet alternatief?

Mustang is een voormalig koninkrijkje dat eind 18de eeuw door Nepal werd geannexeerd. Het ligt op het Tibetaanse Plateau, aan de achterkant van de Himalaya.   Eind 18de eeuw ontstaat er een koninkrijk met de naam Nepal. Door annexatie van verschillende lokale koninkrijkjes kreeg het land de naam Nepal.   Eén land waarin verschillende etnische groepen wonen die heel erg van elkaar verschillen.

Cultureel behoort Mustang eerder tot Tibet dan tot Nepal. Men spreekt het er ook een Tibetaans dialect en de mensen zijn verwant met het tantrisch boeddhisme zoals in Tibet.  Aan de ene kant kijk je op het zuiden uit op de achterkant van de Himalaya (Nil Giri, Annapurna, Dhaulagiri), terwijl in het noorden je naar het Tibetaanse Plateau kijkt.

Mustang heeft een eigen hoofdstad (Lo Manthang) en is te bereiken via een binnenlandse vlucht of per jeep. Je vliegt met een klein vliegtuigje over de  Himalaya, vertrekkende van Pokhara en 20 minuten later land je in Jomsom.   Jomsom ligt nabij de grens tussen Upper en Lower-Mustang.  Een drietal uren wandelen van Jomsom kom je aan in Kagbeni, wat de grens vormt met Upper-Mustang.

mustang kaart nepalTrekking in Mustang?

Een trekking is Mustang duurt gemiddeld 12 dagen en is een stuk duurder dan andere trekkings omdat Mustang tot een restricted area behoort. Dat wil zeggen dat je niet zo maar Mustang binnen gaat.   Je hebt een speciale permit nodig die vanaf Kagbeni wordt gecheckt door de politie. Die permit kost maar liefst $500 per persoon voor tien dagen. Je moet ook met minstens twee personen zijn om die permit te kunnen kopen.  Enkel Nepalese reisbureaus kunnen zo’n permit kopen. Een bureaucratische veldslag van minstens een halve dag.

In ruil daarvoor krijg je wel een adembenemend landschap waarbij je de meest surreële landschappen zal zien. Mustang is een woestijnlandschap met veel erosie. Je wandelt van oase naar oase waar de lokale bevolking landbouw doet.   Je logeert er tijdens de trekking bij mensen thuis.  Verwacht dus geen grote luxe. In Lo Manthang is er één goed hotel en ook nabij Jomsom is men een luxe hotel aan het bouwen. Voor de rest is het comfort standaard tot heel simpel.  Bekijk onze Mustang trekking hier.

Mustang trekkingMustang per jeep of paard?

De Himalaya is niet zoals de Alpen waar je gewoon met een auto doorheen rijdt.   De wegen zijn er slecht en onvoorspelbaar. Dus voor mensen die niet goed kunnen wandelen is het niet evident om tot diep de Himalaya binnen te dringen. Mustang ligt aan de achterkant van de Himalaya en is een plateau. Je kan hier dus makkelijker met een jeep rondrijden terwijl je uitkijkt op de achterkant van de Himalaya.  In het verleden hadden wij klanten die 80 plus waren en zo Mustang hebben verkend. Ze reden dan van dorpje tot dorpje en maakten daar een makkelijke wandeling.  Bekijk de Mustang jeep reis hier.

Ook kan je Mustang per paard verkennen. In de Himalaya maakt men gebruik van kleine paardjes. Die zijn handiger om in de bergen te rijden.  Je kan in principe deze trekking ook per paard doen.  Een unieke ervaring voor mensen die houden van paardrijden.

Mustang Nepal trekking

Nepal

Mustang: Tibet alternatief.

Tibet is nu een Chinese provincie waarbij je een beperkte vrijheid hebt om het land te verkennen.  In een klassieke Tibet toer wordt je naar de grote kloosters gebracht en zal je verschillende bussen met (Chinese) toeristen zien.  Dit kan afbreuk doen aan de reiservaring. Zoek je een alternatief voor Tibet waarbij je weinig of geen andere reizigers tegenkomt, dan raden we Mustang aan.  De cultuur, de taal en het landschap is hetzelfde als centraal Tibet. En je kan altijd naar Mustang. Tibet daarentegen wordt wel eens afgesloten voor buitenlanders als een opstand is of men vreest voor onrust.   Men houdt dan geen rekening met een geboekte reis van maanden voorheen.

Nog niet overtuigd van Mustang? Bekijk dan deze volgende video.

You don't have permission to register