Elektrische scooter in Bagan - Myanmar
logo

Proin gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollic itudin, lorem quis bibendum auctornisi elit consequat ipsum, nec nibh id elit. Lorem ipsum dolor.

Top
Bagan rondreis

Elektrische scooter in Bagan

Verken Bagan met een elektrische scooter.

Wat is Bagan?

bezoek BaganBagan was de voormalige hoofdstad van het Pagan Koninkrijk tussen de 11de en 13de eeuw.  Meer dan 10.000 boeddhistische tempels en stupa’s werden gebouwd. Heden blijven er meer dan 2200 over, wat nog steeds indrukwekkend is.   Bagan is om ook World Heritage van de UNESCO.   Bagan kan je een beetje vergelijken met Angkor in Cambodia. Daar waar Angkor overgroeid is door jungle, ligt Bagan in een grote (dorre) vlakte.  Sommige van de gebouwen zijn slechts ruïnes, terwijl andere nog in goede staat zijn.  Sommige worden gerestaureerd.

Je kan vliegen naar Bagan of beter Nyaung-U gelegen naast de Ayeyarwaddy rivier.  Van daaruit neem je een taxi naar één van die iets verderop liggen, vaak dichter bij het oude centrum van Bagan.   Wat opvalt is de enorme vlakte waarin deze oude stad ligt.  Bagan ligt er erg verlaten bij. Enkel hotels en enkele kleine dorpjes errond, waar nog maar enkele jaren elektriciteit is.   Geen hoogbouw of shopping malls.

 

Bagan Myanmar reis

Panoramische foto van Bagan

 

Met de elektrische scooter op verkenning.
Bagan met scooter

Suikerriet sap

Bagan is groot. Heel groot.  Je krijgt een kaart mee om deze oude stad te verkennen. Eén dag Bagan is het minimum voor een bezoek.  Het is vooral die uitgestrektheid die het magische karakter bepaalt, want met al die oude pagoda’s en gebouwen in zo’n desolate vlakte lijkt een perfect decor voor een apocalyptische film.   Er zijn goede en vlakke asfaltwegen waarover we rijden en de bekendste gebouwen bezoeken.  Het is niet de bedoeling om bij elk gebouw te stoppen en foto’s te nemen. Dat is onmogelijk en zou ook gaan vervelen.

Je treft hier en daar stalletjes aan van de lokale bevolking die er souvenirs verkopen. Aan de belangrijkste tempels kan je ook iets drinken. Vaak is dit vers geperst suikerriet sap.   Een suikerriet stengel wordt in een machine geperst tot het sap er uit komt. Je kan er ook een stuk ijs bij krijgen om het te koelen. Heerlijk.   Anderzijds zijn er weinig mogelijkheden om onderweg te stoppen in hedendaagse café of restaurant. Hier en daar zijn stalletjes, maar vaak primitief.

Reizen naar Myanmar is een heel andere ervaring dan bijvoorbeeld buurland Thailand. In Thailand is alles afgestemd op comfort en is alles makkelijker. In Myanmar staat het toerisme nog in zijn kinderschoenen. Mensen hebben een beperkt budget om te investeren en weinig commerciële drive.   Dat maakt het voor velen net attractief, omdat Myanmar erg ongerept is.  Je kan dus niet in Bagan elke 100m  lekkere ice coffee kopen zoals in Thailand.

In het voorjaar kan het in Bagan extreem heet worden in de dorre vlakte.  Temperaturen van boven de 40 graden zijn er geen uitzondering. Idealiter bezoek je Bagan en Myanmar in november-december.  In de zomermaanden heb je de moesson.

rondreis Myanmar

Lunch

 

Om een goed beeld te hebben van Bagan raden we aan om een ballonvaart te doen. Dit gebeurt ‘s morgens vroeg bij zonsopgang.  Je hangt maar even in de lucht, maar voor fotografen is dit wel een uniek moment om de beste foto’s te schieten.  Ontdek ons Myanmar groepsreis met Nederlandstalige begeleiding, of je kan ook individueel gaan.

bagan

Bagan gelegen in een vlakte.

You don't have permission to register