Is Myanmar veilig om te reizen? - JA! Myanmar is heel veilig om te reizen.
logo

Proin gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollic itudin, lorem quis bibendum auctornisi elit consequat ipsum, nec nibh id elit. Lorem ipsum dolor.

Top
is Myanmar veilig

Is Myanmar veilig om te reizen?

Enkele jaren terug kwam Myanmar vaak in het nieuws door de Rohingya moslims.  Is het er veilig om te reizen?

“Is Myanmar veilig om te reizen?’  Het antwoord is éénvoudig: JA!

In 2017 kwam Myanmar bijna dagelijks in het nieuws. Het leger zou met geweld een etnische zuivering doen in de Rakhine provincie waarbij ze de Rohingya moslims uit Myanmar zou verdrijven. De Royhingya zijn een stateloze etnische groep die zich over de jaren heen (illegaal) gevestigd hebben in de Rakhine provincie in het westen van Myanmar. Hier komen overigens nauwelijks of geen reizigers. Bij deze militaire actie werd geweld gebruikt  Dit bracht een stroom van honderdduizenden vluchtelingen op de gang die dan voornamelijk richting het aangrenzende India of Bangladesh trokken waar ze sindsdien in vluchtelingenkampen leven.  Dit beeld kregen we dagelijks in de media te zien.

Als je je wat verdiept in de crisis omtrent de Rohingya, dan begrijp je dat het probleem veel complexer is dat het door de media wordt voorgesteld. Het klopt dat ook onschuldige mensen het slachtoffer zijn geworden van deze etnische zuivering.  Dit valt niet te ontkennen. Maar het probleem waarmee de militaire overheid te maken had sleepte al decennia lang aan.   De Rohingya waren oorspronkelijk  geen Birmezen maar zijn zich over de jaren heen in het land komen vestigen. Vaak zonder de nodige papieren.

Meer nog, deze moslimgemeenschap heeft een eigen militaire kern waarbij ze in een guerilla stijl aanslagen pleegden op leger, politie en de oorspronkelijke boeddhistische bevolking van de regio. Zelfs boeddhistische monniken werden vermoord. Hun doelstelling?  Een sharia staat creëren in de Rakhine provincie en zich met geweld afscheuren van Myanmar. Dit geweld sleepte al decennia lang aan.  De militaire overheid van Myanmar heeft daarom besloten om op kordate manier af te rekenen met de Rohinya bevolking en ze het land uit de drijven.  Jammer genoeg hoor je in de media nooit de andere kant van het verhaal.

Anno 2020 is de rust teruggekeerd in Rakhine provincie, maar daar kwamen toch geen reizigers.   Hoe dan ook, de provincie blijft gesloten voor buitenlandse reizigers.  Als je in Myanmar rondreist merk je helemaal niets van deze problematiek. In Yangon zie je moslims en boeddhisten. Deze moslims maken geen enkel probleem met de overheid.   Ze kunnen hun geloof beleven en zijn gewoon burger van Myanmar.

Myanmar is een heel veilig land. Je wordt er nooit aangeklampt door vervelende verkopers of hebt nooit het gevoel dat je in onveilige buurten rondloopt. Mensen zijn heel vriendelijk en behulpzaam. Iedereen houdt zich op één of andere manier bezig met boeddhisme en dat reflecteert ook in hun daden.  Waarschijnlijk het meest veilige land in de hele regio van Azië zeker naar reizigers toe.

De houding van de Birmezen is heel bescheiden en wat verlegen. Zijn zijn heel ingetogen en stil. De meeste mensen leven een erg traditioneel leven waarbij ze weinig of niets van de buitenwereld gezien hebben. Hun uitstappen beperken zich vaak tot het bezoeken van een klooster of stoepa. Ze gaan maar al te graag met jou op de foto en laten zich ook graag fotograferen. Echte vriendelijkheid.

Wij bieden zowel individuele reizen naar Myanmar aan, maar ook groepsreizen.

Wil je nog meer lezen over het conflict met de Rohingya? Bekijk dan hier enkele artikels op Wikipedia.

You don't have permission to register