Boeddhisme in Nepal - Een beknopte uitleg
logo

Proin gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollic itudin, lorem quis bibendum auctornisi elit consequat ipsum, nec nibh id elit. Lorem ipsum dolor.

Top
Boeddhisme in Bhutan

Boeddhisme in Nepal

Hoe ziet het boeddhisme in Nepal er uit? Wat mag ik verwachten?

Veel mensen reizen naar Nepal omdat ze kennis willen maken met het boeddhisme. Azië kent verschillende boeddhistische tradities waarbij ze verschillen qua uitzicht maar ook qua filosofie. Het boeddhisme heeft vele scholen en visies waardoor het erg complex wordt.  Boeddha heeft 84000 soorten lessen gegeven afhankelijk van het bevattingsvermogen van de mensen op dat moment. Wat hij gerealiseerd had -nirvana- kon hij niet met woorden beschrijven.  Daarom zijn er verschillende tradities die filosofisch een ander pad bewandelen maar op hetzelfde punt uitkomen; ze lijken soms contradictorisch.  Dit toont dan ook aan waarom het boeddhisme niet-dogmatisch is.  De paden zijn niet als absoluut te beschouwen, maar eerder een werktuig om iets te realiseren.

Een vereenvoudigd overzicht over de verschillende tradities en scholen:

  • Theravada boeddhisme: Thailand, Myanmar, Sri Lanka, Cambodia
  • Mahayana boeddhisme: China, Japan, Korea, Vietnam
  • Vajrayana boeddhisme: Tibet, Bhutan, Mongolië, Nepal

De voornaamste boeddhistische traditie die je in Nepal zal zien is het vajrayana boeddhisme.  Tijdens de Ghale Gaon Rondreis en de Nepal groepsreis kom je hier uitgebreid mee in contact.  Zo logeren we in een Tibetaans-boeddhistisch klooster in Namo Boudha. Je maakt er een puja of eredienst mee waarbij monniken in al zingend bidden.  Maar wat doen ze eigenlijk tijdens zo’n gebed?

Eerst zie je monniken binnen komen waarbij ze drie prosternaties (video) maken.  Dit is het toevlucht nemen in de Boeddha, Dharma (de leer van het boeddhisme) en Sangha (de gemeenschap van boeddhisten).  Dan gaan ze zitten en beginnen ze te zingen of reciteren uit een boek.  Dit alles wordt begeleid door instrumenten: cymbalen (die het ritme aangeven voor de rest), trom, bel, radung (grote trompet), gyalling (kleine trompet) en schelp. Tijdens deze gebedsdienst reciteren de monniken luidop wat ze eigenlijk moeten visualiseren tijdens hun meditatie. In principe bouwen ze een virtuele wereld op (augmented reality) waarbij ze hun gewone ervaring van de realiteit vervangen door een pure ervaring.  Ze bouwen met andere woorden virtueel een mandala op. Dit is een paleis waarin centraal een boeddha zit. Er rond visualiseren ze dat andere boeddha’s en beschermers.  Tijdens deze hele actie heb je een dynamisch spel van licht en kleur. Centraal in de hele beoefening is de mantra recitatie. Daarna lossen ze de visualisatie op in één zaadlettergreep.  Dit is heel kort samengevat wat er gebeurt tijdens zo’n puja of gebedsdienst.

In het vajrayana boeddhisme heb je de historische Boeddha Shakyamuni die in Nepal is geboren dan een asceet werd in het huidige India.  Maar je hebt ook boeddha’s die geen fysieke vorm hebben aangenomen.    Zij hebben een etherisch lichaam en werken op een subtieler niveau voor het welzijn van alle levende wezens.  Als je in een klooster in Nepal rondloopt zal je daarom ook muurschilderingen zien waar je Boeddha’s zal zijn met meerdere armen, hoofden, benen. Soms vredevol, soms toornig.

Bijvoorbeeld zal je vaak een toornig vorm zien van een Boeddha met 5 doodskoppen als een soort kroon.  Het vajrayana boeddhsime zit vol met symboliek. Symboliek is een krachtige vorm van transmissie, die woorden overstijgt.   De vijf doodskoppen staan symbool voor het overwinnen van de 5 negatieve emoties: agressie, onwetendheid, jaloezie, trots en begeerte.

In het vajarayana boeddhisme werkt met veel met visualisaties tijdens de meditaties.   In andere boeddhistische tradities heb je dit nauwelijks.  In de andere tradities probeert men de geest te gaan kalmeren door éénpuntigheid te beoefenen.  In het vajrayana gaan ze er van uit dat je die éénpuntigheid al beoefend hebt en doet men er een schep boven op. Men gaat de dynamiek van de geest, die beweging is, gaan gebruiken en vervangen door een zuivere perceptie. Dit is de rol van visualisatie in het vajrayana boeddhisme.

Zoek je een alternatief voor een Tibet vakantie?  Bekijk dan ook ons aanbod voor Mustang. Mustang is een voormalig Himalaya koninkrijkje dat in de 18de eeuw geannexeerd werd door Nepal.  Het landschap is er zoals in centraal Tibet waarin je dezelfde kloosters en dezelfde vorm van boeddhisme aantreft.  Je kan in Mustang zowel met een jeep, te voet (12-daagse trekking) of met paard rondreizen.

Het boeddhisme in Bhutan is ook gelijkaardig en behoort ook tot het vajrayana boeddhisme. De cultuur van Tibet heeft zich over de eeuwen heen over de grenzen heen verspreid: Ladakh en Himachal Pradesh (Noord-India), Sikkim en Arunachal Pradesh (Noor-Oost India), Noord Nepal, Bhutan en Mongolië.  Het boeddhisme behoort er tot de vajrayana school met nog eens vele onderverdelingen en scholen.   De teksten zijn er in klassiek Tibetaans opgesteld.   Bekijk ook ons aanbod voor de Bhutan reizen.

You don't have permission to register